Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
PANNtastik, o întâlnire cu Fiul Pepelei cel isteț ca un proverb
Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann (ACMVAP) desfășoară un turneu național cu proiectul PANNtastik în următoarele localități: Rădăuți - 5.08.2024, Galați - 17.08.2024, Jurilovca - 18.08.2024, Iași - 27.08.2024. PANNtastik este un proiect cultural educațional nonformal, adresat tuturor categoriilor sociale și de vârstă, care oferă publicului o incursiune intra și transdisciplinară în istoria culturală românească, cu scopul promovării culturii naționale. Artiștii ACMVAP vor interpreta compoziții semnate de marele cărturar, utilizând instrumente specifice timpului în care ele au fost compuse - oud, kanun, ney, bendir, riq. În concert, alături de aceste instrumente specifice, muzicienii vor performa și la instrumentele clasice, clarinet și violoncel, dar și la vioară marca Niccolò Gagliano 1760, proprietate a statului german, landul Baden-Württemberg. Primul concert a avut loc aseară la Rădăuți, informează într-un comunicat de presă Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann (ACTAP).
Proiectul PANNtastik explorează și promovează toate laturile culturale ale personalității lui Anton Pann, astfel că, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), vor fi organizate trei workshopuri: desen imaginativ, muzică, scriere creativă și o conferință pe tema activității pedagogice, literare, muzicale și de compoziție a cărturarului omagiat, care se vor desfășura la Casa Memorială Anton Pann din București. În cadrul proiectului s-a reeditat și publicat tratatul Bazul teoretic și practic al muzicii bisericești de Anton Pann, cu analize și completări, și Principii teoretice și practice de înțelegere a muzicii orientale - Paradigma sistemico-diastematică, tratat ce cuprinde și partituri orchestrate ale unor compoziții ale aceluiași autor; ambele volume, semnate de dr. Constantin Răileanu, sunt produse cu concursul MNLR.
Organizat cu ocazia comemorării a 170 de ani de la moartea lui Anton Pann, proiectul este organizat de către ACTAP, în colaborare cu MNLR, Primăria Capitalei, Casa de Cultură Rădăuți, Primăria Rădăuți, Lipovenesc Jurilovca, Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, Consiliul Județean Galați, Centrul Cultural Dunărea de Jos și este cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).