Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Păpuși de pe vremuri în costume populare și de epocă
Muzeul Național de Istorie a României găzduiește expoziția „Păpuși în costume populare și de epocă”, realizată de Asociația Muzeul Jucăriilor, în cadrul căreia pot fi admirate o mie de păpuși din perioada 1960-1980. Printre acestea se numără 200 de piese în costume populare românești realizate la „Arta Crișana” și la alte cooperative din România, iar restul de 800 de păpuși sunt îmbrăcate în costume populare tradiționale și de epocă din Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia și Olanda. Păpușile folclorice, cum erau numite în pliantele de prezentare din epocă, prezintă la scară redusă elemente de port caracteristice diferitelor regiuni din țară, păstrând linia și motivele decorative specifice.
Asociația Muzeul Jucăriilor a fost creată la inițiativa unui grup de iubitori și păstrători, încă din anii ’60, care pe parcursul a patru decenii au strâns și colecționat nenumărate jucării din diferite generații. Conform unui pliant din anii ‘60, „păpușile îmbrăcate în costume naționale, inspirate din tezaurul folcloric al poporului român, reprezintă bibelouri lucrate cu pricepere și măiestrie, având rolul de a înfrumuseța interiorul locuințelor și contribuie, totodată, la cunoașterea portului popular din diferite regiuni ale țării”.
În timp ce costumele din nordul Moldovei se remarcă prin culori sobre și eleganța liniilor, cele din Maramureș sunt viu colorate, iar cele din Oltenia sunt extrem de fin lucrate. Transilvania se distinge prin rafinamentul și finețea costumelor, iar Argeșul și Banatul prin somptuozitatea porturilor naționale.
Proiectul expozițional este completat de planșe cu cataloage de prezentare din epocă ale păpușilor expuse. Expoziția „Păpuși în costume populare și de epocă” poate fi vizitată la muzeul din Calea Victoriei nr. 12, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)