Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Pași în timp prin artă
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” găzduiește expoziția de sculptură și pictură „Pași în timp” cu lucrări care poartă semnăturile a doi membri ai Asociaţiei Filiala Artă Plastică, Religioasă şi Restaurare a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Artiștii au gândit expoziția ca pe o invitație la introspecție, o trecere prin timp care să îl ajute pe cel care privește lucrările să se întoarcă la sine și la valorile esențiale.
Expoziția „Pași în timp” îmbină picturile Elizei Matica cu sculpturile în sticlă și în metal realizate de Nicu Dumitrescu, oferind publicului o călătorie în timp. Lucrările nu sunt aranjate cronologic, astfel că lasă publicul să facă analogii și să găsească ordinea. Artista Eliza Matica a pornit de la profesia sa de bază, psiholog, și a creat lucrări menite să îl determine pe vizitator să își pună întrebări, să descopere și să observe cum se oglindește timpul în suflet. Sculpturile artistului Nicu Dumitrescu completează expoziția armonios, făcând trimitere la pașii pe care acesta i-a făcut prin timp.
Curatorul expoziției, criticul de artă dr. Marius Tița, consideră că „o expoziție de pictură și sculptură este definiția spectacolului visual, într-un spațiu dat. Clar și simplu, picturile Elizei Matica și sculpturile în sticlă și metal realizate de Nicu Dumitrescu susțin un discurs înălțător și puternic, cu mijloacele plastice în care excelează. Despre Nicu Dumitrescu am putea spune că desenează colorat, translucid și cu transparențe, folosind sticla modelată și metalul adus în contururi potrivite. Totul este o metaforă, de la titlul lucrării, care se află în centrul discuției, la construcția subtilă și mereu reținută, pentru a genera impactul spiritual definitoriu. Spirit viu și dinamic, artistul are multe de spus, dar, în creația sa plastică, cedează tribuna materialului spiritualizat, în formule filosofice și expresive. Pictura Elizei Matica este intens introspectivă, redă universuri umane complexe, relevând peisaje de dincolo de real. Mesajul artei sale este evident și susține fiecare pictură, fiecare construcție plastică dintre cele prezentate în expoziție. Nu este nimic comod și nici nu poate fi când ni se pune în față o oglindă inteligentă. Vorbim de căutări, de angoase, de îndoieli, de aspirații, de dorințe, de vise, într-un efort plastic menit să discearnă între opțiuni și nesfârșitele viziuni asupra realități”.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 3 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00, în Sala de Sticlă a muzeului. (A. D.)