La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Patrimoniul cultural poate fi vizitat în mediul online
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” sau Muzeul din Inima Bucureștiului, așa cum i se mai spune, oferă o călătorie virtuală în lumea satului de odinioară, plină de tradiții și obiceiuri. Accesând site-ul www.muzeul-satului.ro, aveți ocazia să descoperiți gospodării autentice din Maramureș, Banat, Moldova, Oltenia, Dobrogea și Ardeal, fiecare cu specificul său.
În Muzeul Satului, fiecare casă are interiorul împodobit cu țesături cu motive tradiționale, obiecte de ceramică și icoane pe sticlă. Puteți admira covoare țesute cu multă iscusință și ștergare, ca şi cele din lada bunicii. În afară de gospodării, la Muzeul Satului sunt și biserici și troițe, cum ar fi Biserica Dragomirești din Maramureș și Troița din Rășinari-Sibiu. Troițele erau aşezate pe vremuri la marginea localităţii sau la răscruce de drumuri, la hotare, lângă fântâni şi izvoare, în cimitire sau în locul unde şi-au pierdut viaţa unii oameni. Facem un popas la gospodăria din Măldăreşti, o construcție vâlceană, construită din bârne rotunde de brad, încheiate la colţuri în crestătură dreaptă. Casa are ca element caracteristic „foişorul”, dispus asimetric la faţada principală, unde femeile obișnuiau vara să așeze războiul de ţesut sau să amenajeze un loc pentru dormit.
Mergând mai departe pe aleile muzeului ajungem la Casa Dumitra, din Podișul Târnavelor. Gospodăria din satul Dumitra este compusă din spațiul de locuit propriu-zis, coşarul pentru porumb şi împrejmuirea din nuiele sub streaşină de paie, cu două porţi de acces.
Camera de locuit este împodobită cu ţesături din bumbac în care predomină albastrul, roşul şi negrul, piese de ceramică, precum cancee şi blide aşezate pe pereţi şi la grindă, și icoane pe sticlă. Centrul de greutate al încăperii îl constituie colţul cu patul înalt acoperit cu mai multe ţesături din lână şi bumbac, ceea ce sporeşte valoarea artistică a interiorului. Gospodăria din satul Dumitra este un monument de arhitectură de mare valoare, care ilustrează dragostea de frumos a țăranului român, dar și starea socială a țărănimii.
Acestea sunt doar o mică parte din bogăția culturală pe care o deține Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și pe care o puteți descoperi într-o călătorie virtuală.