Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Pergamente din colecția Muzeului Municipiului București
Muzeul Municipiului București (MMB) invită publicul să descopere o expoziție care valorifică deosebita sa colecție de documente medievale, intitulată „Pergamente din colecția Muzeului Municipiului București”. Aceasta se adresează celor preocupaţi de studiul zilnic al documentelor, dar și publicului larg care poate admira astfel calitățile estetice ale unor capodopere.
Pergamentele din colecția MMB expuse la Palatul Suțu reprezintă acte din cancelariile cârmuitorilor Ţării Româneşti. Hrisoavele emise de cancelariile domnești se referă la întărirea în ceea ce priveşte stăpânirea de moşii, sate, case, prăvălii răspândite în diverse locuri din ţară sau din capitală, danii către diverşi boieri, credincioşi domniei şi ţării, ridicări în diferite ranguri, dar şi porunci domneşti pentru marii boieri din Sfatul Domnesc. Toate documentele au drept suport de redactare pergamentul şi sunt scrise de către diecii cancelariilor domneşti în limbile slavonă și română, cu caractere chirilice.
Potrivit muzeografului Grina Mihaela Rafailă, curatorul expoziției, documentele expuse sunt rare și afirmă că în spatele expoziției este o muncă de mai bine de un an de restaurare pentru a le putea aduce în fața publicului: „Este important să se știe că, întotdeauna, litera iniţială M este ornamentată vegetal, floral, liberă sau cuprinsă într-o vinietă, precedată de semnul crucii, care la rândul lui este ornamentat sau plasat deasupra literei iniţiale, făcând corp comun cu aceasta. Majoritatea documentelor au titulatura domnească scrisă cu chinovar, soluţie de aur, dar şi cu cerneală neagră, sau literele scrise cu auriu au marginile dublate cu chinovar. Uneori, primele rânduri din textul hrisovului sunt delimitate în partea dreaptă de o a doua vinietă. Întotdeauna, în interiorul textului sunt marcate, fie cu cerneală roşie, fie cu soluție de aur, sfârşitul frazelor prin diferite semne, apoi literele de început ale noilor fraze sau menţiuni de ani şi sume de bani. Toate hrisoavele sunt autentificate cu sigiliul mijlociu domnesc, aplicat în ceară roşie, cu sau fără timbru de hârtie, cusut sau nu de suport cu mătase de diverse culori. Şi ceara albă a fost utilizată în acest sens. Avem şi acte solemne autentificate cu sigilii atârnate din ceară roşie în căuş sau protejate în cutie metalică şi cu mătase roşie sau fir metalic auriu cu ciucuri”.
În afară de pergamentele de colecție, în cadrul expoziției mai pot fi văzute o sabie de paradă, o pelerină, un portret în ulei și o diplomă de ridicare în rang, care au aparținut domnitorului Gheorghe Bibescu. Expoziția rămâne deschisă până la data de 10 octombrie și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00- 18:00. (A. D.)