Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Peste 600 de piese dacice din metale preţioase la Muzeul Drents
Expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver”/ „Dacia! Regatul aurului şi argintului”, deschisă zilele acestea la Drents Museum din Assen, Olanda, prezintă 673 de bunuri din metale preţioase, parte din peste 50 de tezaure aflate în colecţiile a 18 muzee din România, într-o scenografie inedită și modernă care pune în valoarea atât istoria milenară a bunurilor arheologice, cât și bogăția culturii și civilizației dacice, potrivit Muzeului Naţional de Istorie a României.
Proiectul expoziţional propune o perspectivă asupra culturii şi civilizaţiei geto-dacice concentrată pe spectaculoasa artă a orfevrăriei şi argintăriei geto-dacice, unică în spaţiul european. Printre cele mai importante piese se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului şi prima epocă a fierului de la Perşinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmăşag, Sacoşul Mare, coiful de la Coţofeneşti, diadema de la Buneşti-Avereşti, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stânceşti, brăţările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Soloneţu Nou, Bucureşti-Herăstrău, Senereuş şi Poiana Gorj.
Sunt prezentate pentru prima dată publicului obiecte provenind din trei tezaure descoperite în ultimii ani în judeţele Suceava, Bacău şi Braşov. Expoziţia este deschisă până în 26 ianuarie 2025.