Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Portretul feminin în opera lui Tattarescu
La Palatul Suţu a fost vernisată, zilele acestea, expoziţia „Portretul feminin în opera lui Gheorghe Tattarescu (1820-1894)”, fiind prezentat astfel un eşantion al portretului feminin în opera marelui pictor - lucrări din Colecţia Muzeului Memorial „Gheorghe Tattarescu” din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti (MMB) - precum: „Femeie tânără cu salbă”, inclusă pe coperta volumului „Repertoriu de pictură Gheorghe Tattarescu”; „Soţia pictorului, Maria Tattarescu”; „Portretul Mariei Grădişteanu”; „Portretul Mariei Marianu”. De asemenea, din colecţia de pictură a Pinacotecii Bucureşti va putea fi admirată şi lucrarea „Femeie cu tamburină”. Pe lângă portretele feminine sunt expuse şi o serie de desene inedite, după cum informează MMB, într-o postare pe Facebook.
Gheorghe Tattarescu a început să picteze alături de unchiul său, Nicolae Teodorescu, zugrav de biserici. A studiat la Academia di San Luca din Roma (1845-1851), iar în 1864, împreună cu Theodor Aman, a înfiinţat Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti. O mare parte din activitatea sa artistică a fost dedicată artei religioase, creând un stil personal influențat de academismul italian și parțial de iconografia tradițională bizantină. Între anii 1853 și 1892, cu ajutorul elevilor săi, a pictat, în spirit neoclasic, peste 50 de biserici.
Portretele feminine semnate de Gheorghe Tattarescu pot fi admirate în perioada 1 martie - 28 mai 2023.