Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Poveşti clasice jucate modern la „Ţăndărică”
Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie „ImPlus”, organizat de Teatrul de Animaţie Ţăndărică din București, a început de trei zile. Între 7 și 18 noiembrie, artişti din mari oraşe ale ţării şi din străinătate îi vor încânta pe copii şi pe însoţitorii lor cu o sumedenie de spectacole, dar şi cu dialoguri şi discuţii despre teatru, lansări de carte, decernări de premii.
Această ediţie a Teatrului Contemporan de Animaţie, desfăşurată la sediul din Piaţa Lahovari, va beneficia de prezenţa trupelor din Timişoara, Oradea, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Galaţi, Iaşi, Baia Mare, Braşov, Craiova, Bucureşti, dar şi a invitaţilor de peste graniţe, din China, Bulgaria, Belgia, Spania, Italia, Polonia. Conform prezentării evenimentului postate pe site-ul teatrului (www.teatrultandarica.ro), această ediţie vine cu un concept nou, mai complex, tema fiind „Teatrul pentru copii şi tineret faţă în faţă cu publicul său”, organizatorii considerând că, după 10 ani de existenţă, conţinutul s-a diversificat, a evoluat constant, reuşind să se adapteze la cerinţele generaţiei noi şi, în acelaşi timp, să se alinieze la tendinţele actuale în materie de animaţie şi teatru vizual. Directorul Teatrului Ţăndărică, Călin Mocanu, a declarat pentru Agerpres: „Ce aduce nou şi foarte interesant acest festival, în acest moment, sunt spectacole contemporane pentru copii, adolescenţi şi adulţi, aduce dramaturgie interesantă, aduce opţiune scenică şi scenografică interesantă, aduce multe soluţii video la scenografii, aduce scenografii virtuale, modalităţi foarte interesante de a construi pe baza unor cercetări ale nevoilor publicului în legătură cu temerile lor, în legătură cu problemele generale pe care le au în societate”.
O altă atracţie constă în posibilitatea întâlnirii emoţionante dintre prietenii lui `Ţăndărică” şi marionete alese din momente diferite ale istoriei de 70 de ani a teatrului. Acest proiect poartă numele sugestiv `Călătoria lui Ţăndărică”, expoziţia aducând în prezent repere din evoluţia teatrului de animaţie din România şi rememorând artişti şi personaje care au consacrat această artă teatrală.
„Cei trei purceluşi“, interpretată de artişti chinezi
Cine nu a îndrăgit povestirea deja clasică „Cei trei purceluşi”, scrisă de Serghei Mihailov? Generaţii întregi au fost încântate de această poveste, pusă acum în scenă de trei artişti chinezi, dar care o interpretează în limba engleză. „Este un spectacol care stimulează imaginaţia copiilor şi este un fel de introducere pentru cei care iau contact pentru prima dată cu teatrul”, ne asigură organizatorii. Acest spectacol mai poate fi văzut şi miercuri, 11 noiembrie, joi şi vineri, de la ora 10:00. Iată nişte propuneri din programul zilelor viitoare, întreaga ofertă a acestui festival putând fi găsită pe site-ul Teatrului Ţăndărică.
Miercuri, 11 noiembrie, de la ora 19:30, va avea loc spectacolul pentru copii „Cine eşti tu?”, o adaptare după basmul „Pisicuţa indisciplinată”, de L. Bjelisey. „Este un spectacol al formelor, vocilor, cuvintelor și bunului simț. Trei prieteni - Olga, Dan și Alex - se joacă. Curând lumea lor este populată de prieteni noi (un arici, o veveriță, un iepuraș, o cioară și o pisicuță care, asemenea unor copii neastâmpărați, se îndepărtează de casă și se pierd. Se învață unii cu alții, se ajută și își dau seama că, deși sunt foarte diferiți, se aseamănă”.
Joi, 12 noiembrie, de la ora 17:30, va avea loc lansarea „Album scenografie”, cu lucrări ale Cristinei Pepino. Vineri, 13 noiembrie, de la ora 18:00, avem „Scufiţa roşie” jucată de polonezii de la „Teatrul de dramă şi păpuşi” din Wałbrzych.
O altă poveste îndrăgită pretudindeni, „Răţuşca cea urâtă”, va putea fi văzută sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 12:00 şi duminică de la ora 10:00, datorită actorilor de la Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca. Copiii pot trage învăţăminte valoroase din povestea apariţiei bobocului „altfel”, care `o nelinişteşte pe raţa mamă şi stârneşte adversitatea păsărilor din ogradă. Bobocul de lebădă, văzut ca rățușca cea urâtă, ajunge în curând ținta tuturor șicanelor, ciupelilor, ironiilor. Marginalizat de propriii săi frați, bobocul de lebădă nu are altă cale decât să fugă în lume, nutrind speranța că undeva există un loc şi pentru el”.
Colectă de cadouri pentru copiii din spital
Nu doar teatru şi voie bună, ci şi ajutor concret. Până pe 13 decembrie, la sediul Teatrului Ţăndărică din Piaţa Lahovari, se colectează cadouri pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 18 ani internaţi la Spitalele „Marie Curie” şi „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Organizatorii îi roagă pe toţi cei ce vor dona obiecte ca, „din respect pentru copii”, să fie donate „doar obiecte îngrijite sau noi”.