Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Praxis
După 1990 era reluată activitatea publicistică bisericească de la Râmnicu Vâlcea prin reeditarea revistei ctitorite de Episcopul Vartolomeu Stănescu în 1922, Renașterea, a cărei apariție fusese interzisă de regimul comunist în anul 1946.
După întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie ca Arhiepiscop al Râmnicului (iunie 2014), editura eparhială a primit numele Praxis și, în contextul intensificării lucrărilor cultural-misionare și social-filantropice, și-a extins activitățile. În domeniul publicistic, 2016 a fost un an al noutăților. La inițiativa și cu binecuvântarea chiriarhului, au apărut două noi publicații periodice, cu tematici complementare: Praxis, buletinul informativ al eparhiei, și Martyria, revistă de teologie și spiritualitate ortodoxă.
Aflată în al cincilea an de activitate, revista vâlceană apare bimestrial, în format A4, tipărită pe hârtie de album, cu o grafică modernă, textul fiind machetat pe două coloane în care sunt inserate imagini color de calitate. Primul număr al revistei (ianuarie-februarie 2016) se deschide cu articole ample, dedicate manifestărilor organizate de arhiepiscopie cu prilejul Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Ocrotitorul spiritual al municipiului Râmnicu Vâlcea. De altfel, personalitatea sfântului ierarh cărturar apare și în alte numere din revista Praxis, alături de voievozi și sfinți cuvioși care dau noblețea spirituală și culturală a istoricului ținut al Vâlcii.
Structura fiecărui număr de 48 de pagini este alcătuită din secțiuni cu știri și articole despre dinamica activităților pastorale, educaționale și social-filantropice din Arhiepiscopia Râmnicului. Dintre secțiunile consacrate ale publicației menționăm aici: „Cuvântul Ierarhului”, „Eveniment”, „Reportaj”, „Biserică și Societate”, „Biserica și tinerii”, „Slujire și filantropie”, „Misiunea prin mass-media”, „Viața parohiilor”, „Pastorația rromilor”, „Noutăți editoriale”.
Colegiul de redacție al revistei Praxis are ca președinte pe ierarhul fondator, IPS Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului. Vicepreședinte al colegiului de redacție este pr. dr. Mercurie Daniel Apostol, vicar administrativ; directorul publicației este consilierul cultural al eparhiei, pr. dr. Ștefan Zară, iar redactor-șef, pr. Constantin Olaru. Din echipă mai fac parte redactorii Ioan Grigore Bușagă și pr. Mihail Cazacu, precum și arhid. Silviu Marian Dumitrescu, secretar de redacție.
Așa după cum afirmă membrii tinerei echipe redacționale, Praxis nu este doar un „arhivar” al activității desfășurate în Arhiepiscopia Râmnicului, ci un instrument de lucru util în activitatea pastoral-misionară din parohii, un buletin informativ care prezintă hotărârile și îndrumările pentru continuarea și dezvoltarea lucrării pastoral-misionare a Bisericii și un manual de bune practici pentru promovarea activităților care și-au împlinit obiectivele, ca modele pentru viitor.
Numerele tipărite în primii patru ani de activitate ai revistei Praxis (2016-2019) pot fi lecturate, în format pdf, pe site-ul Arhiepiscopiei Râmnicului, la secțiunea activităților editoriale.