Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Premiere şi evenimente teatrale în acest an
Pe lângă repertoriul curent al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, anunţat la începutul stagiunii, teatrul a adăugat o serie de noutăţi.
Unul dintre cele mai importante evenimente programate pentru acest an este Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015, care va avea loc la vară, între 28 august şi 6 septembrie. Titlul generic sub care se va desfăşura este „Faţă în faţă cu Balcanii: Teatrul - erou al timpului prezent“. O altă veste bună: urmează inaugurarea Sălii Mari, care a fost refăcută, modernizată, reconfigurată, iar spectacolul care se va juca în ea cu această ocazie va fi „Înşirâte, mărgărite“, de Victor Eftimiu, un basm cunoscut pentru români, recitit pe scenă într-o manieră personală şi modernă de Dan Puric. Tot în această sală, nouă prin modificările aduse, iubitorii pieselor lui Shakespeare vor vedea o nouă versiune a capodoperei „Visul unei nopţi de vară“, graţie regizorului Petrică Ionescu.
La Sala Studio se va juca piesa „Recviem“, de Matei Vişniec, montată de regizorul Alexandru Dabija, iar la Sala Pictură, regizorul Bibi Pricop va pune în scenă piesa „O întâmplare ciudată“, scrisă de Mark Haddon şi Simon Stephens. Acest eveniment va avea loc în a doua parte a stagiunii. Scriitorul englez Mark Haddon (născut în 1962) a publicat în anul 2003 romanul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii“, pentru care a primit prestigioasele premii Whitbread Award, Guardian Prize şi Commonwealth Writers Prize. Acest roman a fost pus în scenă de către Simon Stephens, aşa că spectatorii români au şansa de a vedea în a doua parte a stagiunii ceva modern şi valoros în acelaşi timp.
În Sala Mică, în cadrul programului „9G“, dedicat tinerei generaţii de creatori ai teatrului românesc, se vor pune în scenă mai multe producţii, prima fiind „Dragoste în 4 tablouri“, de Lukas Baerfuss, în regia Elenei Molnar. Premiera acestei piese va avea loc pe data de 18 ianuarie. Şi piesa lui Ion Minulescu „Alegro ma non tropo“ se va juca la Naţionalul bucureştean, pe 16 ianuarie, fiind apoi reprezentată şi pe 18 ianuarie, în Sala Pictură. (Dan Cârlea)