Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Prezenţă românească la Festivalul „Varşovia lui Singer“
Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti participă la Festivalul culturii evreieşti "Varşovia lui Singer", care a început pe 27 august şi se va desfăşura până pe 4 septembrie la Varşovia. Aflat la prima participare în acest festival, Teatrul Evreiesc de Stat a prezentat spectacolul "Teibele şi demonul ei" de Isaac Bashevis Singer şi Eve Friedman, în regia lui Szabó K. István, o poveste despre cruzimea convenţiilor şi puterea milei, care în cele din urmă triumfă.
Reprezentaţia a avut loc în data de 28 august pe scena Teatrului Evreiesc din Varşovia, în limba idiş, cu traducere simultană în limba polonă, informează ICR - Varşovia. O manifestare ca un "cântec de leagăn pentru memorie" Ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, Festivalul "Varşovia lui Singer" se dezvoltă de la an la an tot mai mult. Organizatorii caută noi contexte în care se poate exprima bogăţia culturii evreieşti. Vechiul cartier evreiesc al Varşoviei a fost distrus, însă pe o suprafaţă mică a lui, în zona străzii Prózna şi a Pieţei Grzybowski, organizatorii încearcă să recreeze atmosfera, imaginea lui de odinioară. Lumea evreilor polonezi, descrisă atât de pitoresc de Isaac Bashevis Singer, prinde astfel viaţă. Programul festivalului cuprinde concerte din cele mai diverse genuri, de la cantori până la klezmer şi jazz, întâlniri cu reprezentanţii comunităţii, cu scriitori, expoziţii de fotografie, desen, grafică, prelegeri, proiecţii de filme, ateliere pentru copii, ateliere de bucătărie evreiască, vizite ghidate prin zonele locuite cândva de evrei, celebrarea comună a şabatului - o masă imensă întinsă în Piaţa Grzybowski, la care vor participa 1.000 de persoane, întâlnire cu rabinul Matti Pawlak - primul rabin polonez aflat în fruntea comunităţii după 1989, excursie cu bicicletele prin Varşovia evreiască. În seara zilei de 4 septembrie, festivalul se va încheia cu intonarea unui "cântec de leagăn pentru memorie" lângă Monumentul Eroilor Ghetoului. "Teibele şi demonul ei" Din distribuţia spectacolului fac parte: Alexandra Fasolă, Mircea Drîmbăreanu, Geni Brenda, Veaceslav Grosu, Cornel Ciupercescu, Viorel Manole, Nicolae Botezatu. Acţiunea piesei, semnată de Isaac Bashevis Singer şi Eve Friedman, în regia lui Szabó K. Istvan, se petrece spre sfârşitul secolului al XIX-lea, la Frampol, un orăşel polonez, locul în care tradiţiile iudaice îi interzic lui Teibale, soţiei abandonate, să se recăsătorească atât timp cât nu e dovedit că soţul a decedat. Alchonon, unul din pretendenţii ei, o seduce sub chip de "demon", folosindu-se de superstiţiile lui Teibele. Declară, înşelând lumea, că soţul a murit şi se căsătoreşte cu Teibele, care însă nu-l iubeşte decât pe Alchonon sub formă de "demon", iar pe bărbatul real îl detestă.