Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Prima ediție a concursului „Gheorghe Petrașcu”
Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu, unul dintre maeștrii artei românești și cu această ocazie Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, în parteneriat cu Asociaţia ProValores, organizează prima ediție a Concursului internațional de artă plastică „Gheorghe Petrașcu”. Competiția se adresează iubitorilor de artă în general și își propune să descopere noi talente în universul culorilor, formelor și expresiilor.
Concursul dedicat pictorului român se va desfășura exclusiv online, iar participanții vor putea trimite fotografiile lucrărilor, fie de pictură, grafică sau tehnici mixte și documentele necesare înscrierii, până în data de 10 noiembrie, la adresa de e-mail concursulgheorghepetrascu@gmail.com. Tematicile sunt variate și au ca punct de plecare temele consacrate ale mastrului Petrașcu. Printre acestea se numără natura statică, peisajul, portretul și florile. În cariera sa, Gheorghe Petrașcu a impresionat prin cromatică și prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior.
Sebastian Crăciun, președintele Asociației ProValores, consideră că „este extrem de important să fie aduse în prim-plan amintirea și talentul lui Gheorghe Petrașcu, ale cărui lucrări sunt actuale și astăzi și pot reprezenta o sursă de inspirație pentru pictorii la început de drum. A fost o oportunitate pentru municipiul Tecuci, acolo unde acum 150 de ani marele pictor a văzut lumina lumii. La Tecuci nu există încă o galerie de artă și nu au fost niciodată expuse lucrările lui. Anul acesta, la finalul lunii noiembrie, va fi un adevărat festival dedicat lui Gheorghe Petrașcu. Așa ne-am gândit să organizăm și concursul”.
Detalii despre înscriere și regulamentul de participare se găsesc pe site-ul Asociației ProValores. Creațiile premiate vor intra în colecția Muzeului „Teodor Cincu” din Tecuci și vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții permanente.