Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Program diversificat la Noaptea Muzeelor de la ASTRA
Muzeul ASTRA din Sibiu a pregătit cu un program variat pentru Noaptea Europeană a Muzeelor, care conţine proiecţii video peste luciul lacului, dansuri populare, petreceri în aer liber, căluşeri, expoziţii şi o caravană în Ţara Secaşelor.
Astfel, pe 16 mai, în Noaptea Muzeelor, peste 300 de artişti şi muzeografi vor fi alături în permanenţă de vizitatorii care vor trece pragul Muzeului ASTRA, iar intrarea va fi liberă în toate unităţile Complexului Naţional Muzeal ASTRA, pe tot parcursul evenimentului, conform unui comunicat al Complexului Muzeal (CNM) ASTRA. Astfel, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului - Scena de pe lac, vor avea loc mai multe spectacole susţinute de: Şcoala de Dans „Ioan Macrea“; Formaţia de dansuri populare „Datina“ din Tălmaciu, judeţul Sibiu, care va prezenta două suite de dansuri: „colaj de Ardeal“ şi „dans de Oaş„, alături solistele Alexandra Posa şi Gabriela Oancea. Un moment important din programul oferit de Muzeul ASTRA în cadrul Nopţii Muzeelor este spectacolul oferit de Căluşerii din Răşinari. Această formaţie este compusă din peste 100 membri, cu vârste cuprinse între 3 şi 26 ani, având ca instructori pe Mărioara şi Nicolae Ţichindelean, iar ca vătaf pe Nicuşor Ţichindelean.
Proiecţii de film la Şcoala din Ticera
Şcoala din Ticera, o şcoală tradiţională, din lemn, care face parte de curând din cadrul patrimoniului Muzeului ASTRA, fiind adusă dintr-un sat părăsit din Munţii Apuseni, judeţul Hunedoara, va deveni sală de cinema. Aici vor avea loc proiecţii de film între orele 19.00 şi 22.00, iar publicul va putea urmări „Rudăria“ (Studiourile ASTRA Film), „Drumul unei biserici“ (Studiourile ASTRA Film) şi „Cetăţi fortificate“ (Asociaţia Mioritics).
Filmul „Rudăria“ prezintă complexul mulinologic de la Rudăria, care se întinde pe o lungime de 2-3 kilometri pe Valea Rudăriei, fiind cel mai mare complex de mori de apă din sudul Europei. Atât drumul de acces cât şi morile au fost reabilitate cu sprijinul Muzeului Astra din Sibiu şi au fost introduse în patrimoniul naţional.
„Drumul unei biserici“ prezintă biserica din Dretea, construită în 1672, cel mai vechi monument aflat în colecţia muzeului. Arhitectura este asemănătoare cu alte construcţii de gen din nordul Transilvaniei, prezentând şi o influenţă a stilului gotic, adaptat însă arhitecturii populare româneşti. Pictura interioară expresivă este cea care individualizează însă monumentul. Deşi executată în prima parte a secolului al XVIII-lea, la câteva decenii distanţă faţă de construcţia bisericii, se foloseşte de amintirea încă vie, probabil, printre localnici a vremurilor tulburi de la sfârşitul secolului XVII, când Imperiul Otoman se afla pentru ultima dată în ofensivă în Europa Centrală.
Un alt film prezintă bisericile fortificate transilvane specifice satelor săseşti şi secuieşti situate în sud-estul Transilvaniei. Astfel, sunt înscrise în lista Patrimoniului Mondial şapte localităţi (Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri).
Expoziţii la Casa Hermes şi Casa Artelor
La Casa Hermes din Piaţa Mică poate fi vizitată expoziţia „Din cultura şi arta popoarelor lumii“, care prezintă piese etnografice de pe alte continente datând din secolul al XIX-lea. Unul din exponatele de excepţie este o mumie egipteană cu sarcofag pictat, veche de peste 2000 de ani.
La Sala Studio poate fi vizitată expoziţia fotografică în alb şi negru despre Sibiul anilor â60-â70. La subsolul clădirii poate fi vizitată expoziţia temporară Nirai Kanai şi Onari-gami. Viaţă spirituală în Okinawa, Japonia. Expoziţia cuprinde 170 de fotografii realizate de Alina-Alexandra Rădulescu - în prezent doctorandă a Universităţii Ryukyu din Okinawa (Japonia).
La Casa Artelor din Piaţa Mică, va fi vernisată, chiar în cadrul „Nopţii Muzeelor“, expoziţia „Povestea lăzilor săseşti din Transilvania“. Lada va fi prezentată sub forma unei poveşti, pornind de la materialele din care a fost confecţionată până la mărturiile persoanelor care au utilizat de-a lungul timpului aceste piese precum lăzile de zestre, lăzile de breaslă, lăzile de vecinătate, lăzile de cereale, lăzile de transport etc. Vor fi expuse în jur de 50 de piese de o mare valoare cultural-istorică. Colecţia de lăzi prezentată cuprinde piese mai vechi, din secolul al XVI-lea, sau mai noi, din secolul al XX-lea, confecţionate de meşteri dulgheri, tâmplari şi amatori.
Petreceri şi concerte la Muzeul în aer liber
La Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Târgul de ţară, va avea loc o petrecere în aer liber, la lumină de opaiţe. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Scena de pe lac, va fi gazda unui concert susţinut de trupa Domino, ce va cânta muzică la ţambal, tobe şi chitară bas, cu inspiraţie din folclorul românesc. Urmează un concert al Lăutarilor din Clejani şi unul susţinut de „Rochiţe“. Tot la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vizitatorii vor putea urmări proiecţii video la scena de pe lac, un program inedit realizat de artist cu un portofoliu impresionant, Silviu Vişan, care colaborează cu unul dintre cele mai importante muzee ale lumii, Victoria & Albert Museum din Londra. După cum a precizat Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al CNM ASTRA, programul din Noaptea Europeană a Muzeelor va fi transmis live pe internet.
Caravana „Noaptea Muzeelor“
Pentru cei care doresc să parcurgă un traseu mai extins în cadrul programului Nopţii Muzeelor, va fi organizată o caravană în Ţara Şecaşelor, pe traseul Sibiu - Slimnic - Alămor - Ludoş - Topârcea - Ocna Sibiului - Sibiu.
La Cetatea din Slimnic, ridicată în secolul al XIV-lea, vizitatorii vor admira turnurile, capela, turnul de poartă, bastionul, anexele. În satul sibian Alămor, va avea loc o degustare a produselor tradiţionale din acest loc: pâinea şi lichia. La Ocna Sibiului, numită şi „Litoralul Ardealului“, programul cuprinde vizite ghidate în câteva ateliere meşteşugăreşti şi colecţii. Participanţii au ocazia înveţe cum să confecţioneze figurine în miniatură şi apoi vor asista la un concert al Filarmonicii de Stat din Sibiu, conform comunicatului transmis de CNM ASTRA. (Oana Rusu)