Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Restituirea operei lui Octavian Smigelschi
Astăzi va fi deschisă la Muzeul Ţăranului Român expoziţia „Restituire: Octavian Smigelschi 1866-1912“. Octavian Smigelschi este considerat cel mai important artist transilvănean al perioadei sale, având o contribuţie majoră în pictura religioasă, dar şi în cea laică.
Octavian Smigelschi este descendent al unei familii nobile şi al Anei Sebastian, de origine. A luat lecţii particulare acasă, în loc să frecventeze şcoala primară, după care a urmat cursurile liceale la Şcoala Maghiară de Stat din Sibiu. În anul 1890, la vârsta de 24 de ani, a scris o autobiografie adresată societăţii bucureştene Transilvania, cu scopul obţinerii unei burse de studii. A studiat cu maestrul Carl Dörschlag, pictor din Hohenluckow, apoi a obţinut o bursă de stat la Şcoala de profesori de desen din Budapesta, ale cărei cursuri le-a urmat între anii 1884 şi 1889. Expoziţia poate fi văzută până pe 8 mai, în Sala Tancred Bănăţeanu. (Dan Cârlea)