La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Restituirea operei lui Octavian Smigelschi
Astăzi va fi deschisă la Muzeul Ţăranului Român expoziţia „Restituire: Octavian Smigelschi 1866-1912“. Octavian Smigelschi este considerat cel mai important artist transilvănean al perioadei sale, având o contribuţie majoră în pictura religioasă, dar şi în cea laică.
Octavian Smigelschi este descendent al unei familii nobile şi al Anei Sebastian, de origine. A luat lecţii particulare acasă, în loc să frecventeze şcoala primară, după care a urmat cursurile liceale la Şcoala Maghiară de Stat din Sibiu. În anul 1890, la vârsta de 24 de ani, a scris o autobiografie adresată societăţii bucureştene Transilvania, cu scopul obţinerii unei burse de studii. A studiat cu maestrul Carl Dörschlag, pictor din Hohenluckow, apoi a obţinut o bursă de stat la Şcoala de profesori de desen din Budapesta, ale cărei cursuri le-a urmat între anii 1884 şi 1889. Expoziţia poate fi văzută până pe 8 mai, în Sala Tancred Bănăţeanu. (Dan Cârlea)