Expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, care se va deschide joi, 28 noiembrie 2024, pune în centrul atenţiei bogăția obiceiurilor și a valorilor spirituale transmise de-a lungul generațiilor în spațiul
Români de seamă din Viena de altădată
La Centrul eparhial Iași a avut loc, recent, prezentarea a două cărți: „Cuvântul și Sfintele Taine”, semnată de pr. dr. Nicolae Dura și „Români de seamă din Viena de altădată, 1663-1918”, scrisă de pr. dr. Nicolae Dura și dr. Dorin-Ioan Rus. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Asociația „Mihai Eminescu” din Viena.
De peste trei decenii, păstor al comunității române din Viena și Vicar episcopal al Comunității Ortodoxe Române din Austria, Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord, părintele profesor Nicolae Dura a adus prin aceste două lucrări o contribuție importantă la cunoașterea Cuvântului lui Dumnezeu și a personalităților românești care au studiat și au locuit în Viena, de-a lungul a 250 de ani. Volumul „Români de seamă din Viena de altădată, 1663-1918” a fost prezentat de prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, membru corespondent al Academiei Române, și de conf. univ. dr. Ioan Milică, director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași. Comentând rolul în istoria României a mai multor personalități prezentate în lucrarea „Români de seamă din Viena de altădată, 1663-1918”, prof. Gheorghe Cliveti, director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, a precizat: „Realizate cu sârg și dedicare, contribuțiile părintelui profesor Nicolae Dura sunt esențiale, căci această carte nu este doar de citit, ci și de studiat și de folosit de către cei interesați. De aceea se cuvine să fim recunoscători celor care au realizat această lucrare”.
Referindu-se la amploarea colecției de biografii elaborate de către părintele dr. Nicolae Dura și cercetătorul dr. Ioan-Dorin Rus, conf. univ. dr. Ioan Milică a spus că „volumul «Români de seamă din Viena de altădată, 1663-1918» cuprinde istorii despre oameni valoroși, pe parcursul a peste 250 de ani. Această lucrare valorifică un material documentar complex, pornind de la bibliografii, mărturii ale contemporanilor, extrase de presă etc. Această lucrare aduce trecutul în prezent, modelează prin lumina trecutului valorile perene ale culturii și ne lasă nouă exemple demne de urmat”. Aurica Ichim, directorul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași, a subliniat faptul că legăturile dintre Iași și Viena sunt vechi și actuale, în același timp.
Peste 300 de biografii
Lucrarea conține 397 de biografii ale unor personalități românești și imagini sugestive pentru ilustrarea acestora și a instituțiilor prezentate. Volumul va avea o ediție și în limba germană foarte utilă pentru lumea intelectuală a Europei Centrale. „În această carte sunt cuprinși 45 de români din Iași. La doar câțiva ani după înființarea Universității din Viena, la 1365, am identificat două nume, Ladislaus și Laurentius de Moldavia, la ambii apare precizarea «de Moldavia». Dintre cele 397 de personalități, 5 au fost prim-miniștri, 72 membri ai Academiei Române, unii chiar vicepreședinți, iar 140 au fost fii sau fiice de preoți. Interesant este că în perioada 1805-1810, când Gheorghe Asachi studia la Viena, se afla acolo și Gheorghe Lazăr din Sibiu. Dintre personalitățile născute la Iași i-aș menționa doar pe Petre P. Carp și Constantin Mavrocordat, ultimul a fost ambasadorul României la Viena în vremuri nu tocmai comode, 1911-1916. Primele cărți de muzică românească au fost tipărite la Viena, în 1822-1823, de către Sfântul Protopsalt Macarie. Pe coperta volumului am așezat câte patru personalități din fiecare provincie românească”, a adăugat pr. dr. Nicolae Dura.
Despre lucrarea „Cuvântul și Sfintele Taine”, scrisă de pr. Nicolae Dura, a vorbit pr. lect. univ. dr. Cristian Barnea, prodecan al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a precizat că „această lucrare, care este teza de doctorat a părintelui Nicolae Dura, susținută, în 1997, sub coordonarea părintelui Constantin Galeriu, este o ediție revizuită. Volumul ne dă ocazia să redescoperim valoarea cuvintelor și astfel vom putea să regăsim în inima noastră izvorul tuturor cuvintelor care este Dumnezeu. Cartea este importantă atât pentru profesori, cât și pentru studenți de la facultățile de teologie, care vor găsi aici o simbioză admirabil realizată între Omiletică și Dogmatică”.