Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Românii din Milano. Repere de cultură şi identitate românească”
Apariția monografiei „Milano Multietnica. Scorci e memorie” - a jurnaliştilor italieni Donatella Ferrario şi Fabrizio Pesoli, la Editura Meravigli din Milano, se află la originea evenimentului „Românii din Milano. Repere de cultură şi identitate românească” ce va avea loc sâmbătă, de la ora 18:30, la Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, potrivit Agerpres. Sunt așteptați să participe invitați din țară, dar și din străinătate: Diana de Marchi, preşedinta Comisiei de Drepturi Egale, Primăria Generală din Milano, Donatella Ferrario, jurnalistă, precum şi Violeta Popescu, Mariana Paliev şi Felicia Chi de la Centrul Cultural Italo‑Român (CCIR) din Milano.
În cadrul discuțiilor vor fi abordate teme privind conservarea identităţii culturale româneşti, pârghii de susţinere culturală și importanţa dialogului intercultural pe care îl manifestă partea românească în contextul multiculturalităţii care caracterizează capitala lombardă, potrivit unui comunicat al instituției. De asemenea, cu această ocazie va fi difuzat și un video‑documentar realizat de Felicia Chi, videoreporter, cuprinzând momente importante culturale din viaţa comunităţii româneşti din Milano.
Daria Văcăroiu, elevă la Liceul „George Enescu” din Bucureşti, participantă la una dintre cele mai populare emisiuni din Italia „Little Big Show”, Canale Cinque, unde a fost selectată pentru talentul ei, va susţine un recital la harpă.
Volumul se bucură de o mare vizibilitate, fiind prezentat în importante instituţii din Milano, şcoli, universităţi, fundaţii.
Acest lucru nu este deloc surprinzător, fiindcă românii sunt pe locul şase între comunităţile de străini din Milano, cu circa 17.000 de rezidenţi.
Pe teritoriul Lombardiei trăiesc 159.626 de români, comunitatea românească fiind între grupurile mari de emigranţi din regiune. Conservarea identităţii culturale româneşti, intensificarea schimburilor culturale italo‑române, promovarea culturii şi a potenţialului cultural şi artistic al elitei române din Italia şi, nu în ultimul rând, deschiderea dialogului intercultural sunt câteva dintre obiectivele şi priorităţile urmărite şi dezvoltate de CCIR de la fondarea sa ca asociaţie de voluntariat, în anul 2008, la Milano.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, în colaborare cu Centrul Cultural Italo‑Român din Milano.