Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Școală de vară pentru tineri cercetători la Ipotești
La Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” (MICNSME) se desfăşoară în perioada aceasta (25-29 iunie 2024) a VI-a ediție a Școlii de vară pentru tinerii cercetători filologi (masteranzi și doctoranzi), din țară și străinătate, cu tema „Redefinirea studiilor literare românești: răscruci, reluări, renunțări, revoluții?”
Programul include workshopuri, precum şi conferințele: „Studiile despre memorie și importanța lor pentru cercetătorii umaniști” (prof. Arleen Ionescu, Shanghai Jiao Tong University); „Haiducia la români. Adaptări transmediale” (prof. univ. dr. Roxana Patraș); „Dincolo de traumă: Herta Müller și bucuria de a trăi” (prof. univ. dr. Antonio Patraș); „Revizitându-l pe slavistul Vatroslav Jagić. Un sondaj prin baza de date Arcanum” (conf. dr. Radu Mârza), conform informațiilor de pe pagina de Facebook a MICNSME.
Organizate de Departamentul de literatură română și teoria literaturii, Centrul de Cercetare în Filologie Modernă din cadrul Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și MICNSME, lucrările Școlii de vară constituie un preambul pentru cea de-a noua conferință internațională de studii românești, care va avea loc în toamna acestui an, tot la Memorialul Ipotești. În încheierea școlii de vară se va desfăşura o nouă ediție a proiectului „Poeți în dialog”, moderată de cercetătoarea Lucia Țurcanu. Invitații ediției sunt poeții Andrei Doboș și Alexandru Cosmescu.