Casa „Avramide” din orașul Tulcea găzduiește astăzi, 14 noiembrie 2024, o conferință de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Întâlnirea are loc de la ora
Scrisori și fotografii de pe front, cântece de război și „O mână de Țară”
„Răsboiu’ dincolo de front - Cântece care ne-au însoțit istoria” este titlul sub care, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din București, de ziua Unirii Bucovinei cu România, 28 noiembrie, muzicianul Grigore Leșe împreună cu artistul vizual Horia Țigănuș și graficianul Mircea Nechita vor conecta publicul, începând cu ora 18:30, la istoria nescrisă a Marelui Război. Va fi vernisată o expoziție cu documente, scrisori de pe front, obiecte ce au legătură cu jertfa soldaților români în Războiul de Întregire Națională, provenite din Arhivele Naționale ale României și din colecții private. Artistul plastic Horia Țigănuș își prezintă lucrarea „O mână de Țară”, prin care dorește, ca fiecare vizitator de altfel, să strângă în pumn lutul modelat pentru a intra într-o legătură unică, simbolică, peste timp, cu cei care dorm sub brazda de pământ a patriei după ce și-au dat viața pentru România Mare.
Artistul Grigore Leșe va interpreta cântece de cătănie, refugiere, înstrăinare, prizonierat, colinde de război și va lansa CD-ul „Cântece care ne-au însoțit istoria”, special înregistrat pentru celebrarea Centenarului României.
„Demersul acestui proiect cultural a pornit din dorința de a evoca eroii, arătându-le aura cu care au intrat în memoria colectivă și forța cu care vorbele lor spuse sau scrise au străbătut veacul.
Scrisori în versuri trimise de pe front și din prizonierat devenite doine și colinde de război în hotarul satului, întâmplări cazone devenite legende, soldați fotografiați în spitale sau în tranșee despre care nu avem nici o informație, obiecte de colecție din acea perioadă”, spun reprezentanții Muzeului Literaturii Române. Potrivit acestora, principalul obiectiv îl reprezintă transmiterea emoției prin expunerea unor veșminte țărănești, fotografii și publicații originale din acea perioadă, prin crearea unor instalații de artă contemporană, prin redarea pe suport audio a unor cântece de război interpretate de cea mai tulburătoare voce bărbătească de la noi.