Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Se întrec 240 de muzicieni din 36 de ţări
Sâmbătă, 6 septembrie, a început cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu“. Evenimentul va dura 21 de zile, până pe 27 septembrie, la el participând 240 de artişti din 36 de ţări şi muzicieni consacraţi pe plan mondial.
Concursul Internaţional „George Enescu“ este organizat pentru prima oară separat de Festivalul „Enescu“, miza concursului fiind, pe lângă sporirea prestigiului României în lume (evenimentul are ataşat sloganul „România contează“), şi deschiderea drumului carierelor tinerilor artişti participanţi, veniţi din toate colţurile lumii: Coreea de Sud, Rusia, SUA, Japonia, Germania, Franţa, Venezuela, Mexic, Argentina, Australia, desigur alături de artiştii români.
Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului „George Enescu“, a nuanţat: „Concursul Internaţional «George Enescu» face ca România să conteze atât în lumea muzicală şi culturală, cât şi în viaţa şi cariera unor tineri artişti care îşi caută drumul. Aceasta este valoarea adăugată pe care concursul o aduce, împlinind de fapt voinţa marelui nostru compozitor George Enescu“. În ziua de deschidere a concursului, pe scenă au urcat doi laureaţi ai anilor 1999 şi 2009, respectiv violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Amir Tebenikhin, confirmând valoarea evenimentelor din respectivii ani şi capacitatea concursului de a promova autori care nu dezamăgesc, ci urcă pe scara afirmării muzicale internaţionale. Pe toată perioada concursului, în holul Ateneului Român va fi deschisă publicului o expoziţie de fotografie organizată de agenţia de ştiri „Mediafax“. Probele de concurs au loc în Ateneul Român şi la Universitatea de Muzică din Bucureşti, iar ordinea de intrare în concurs va fi stabilită prin tragere la sorţi.
Concursul cuprinde două probe, în urma cărora concurenţii selectaţi de juriu vor accede în semifinale. După evoluţiile din semifinale - care cuprind recitaluri la cele trei instrumente: vioară, violoncel, pian - vor fi desemnaţi finaliştii. Ultima probă din concurs va fi reprezentată de interpretări cu orchestră. Finaliştii vor evolua în cadrul finalelor pe secţiuni, susţinând concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, pe 18 septembrie - Finala la Vioară, pe 21 septembrie - Finala la Violoncel şi pe 27 septembrie - Finala la Pian. În seara fiecărei finale, după concertele susţinute cu Filarmonica „George Enescu“, juriile vor desemna laureaţii ediţiei 2014 a Concursului „Enescu“ la cele trei instrumente.
Pentru secţiunea de compoziţie, procedura este diferită. Lucrările înscrise la Secţiunea de compoziţie intră în concurs şi sunt evaluate şi selectate de juriu fără a se cunoaşte numele candidaţilor, pentru ca procesul de jurizare să fie echidistant.
Premiile sunt în valoare totală de peste 100.000 de euro. Publicul a avut acces la etapele din concurs pentru a se crea atmosfera reală de concurs, acest lucru fiindu-le benefic muzicienilor, iar locurile au fost epuizate rapid, prin înscriere pe site-ul www.festivalenescu.ro, unde pot fi găsite în prezent informaţii detaliate despre desfăşurarea probelor, a semifinalelor, a recitalurilor şi a finalelor.
Doar un argument mai aducem în cadrul demonstraţiei că acest concurs este unul eficient şi de anvergură, şi anume numele unor solişti care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional „George Enescu“: violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, violonista Silvia Marcovici, care interpretează în prezent sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotaţi pianişti români în lume, Radu Lupu şi Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice - soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu şi cei mai performanţi artişti români din noua generaţie - Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu. (Dan Cârlea)