Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Serafimi în viziune plastică
Biblioteca Metropolitană București găzduiește, la Artoteca din Șoseaua Mihai Bravu, expoziția „Serafimi” a artiștilor plastici Florian Mihăilescu și Nicu Dumitrescu, membri ai Filialei de Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziția aduce în atenția publicului căutările spirituale ale celor doi artiști, prin mijloace de transpunere plastică diferite.
Expoziția „Serafimi” este surprinzătoare atât prin tematică, cât și prin abordarea celor doi artişti, care este adaptată cerințelor contemporane ale artei românești. Florian Mihăilescu expune pe simeze o pleiadă de îngeri, în lucrări de grafică și pictură, coborâți din trăirile cele mai profunde ale sale, prin rafinate caligrafii și transparențe. „Într-o lume în care oamenii sunt tot mai aproape de Dumnezeu, conștientizându-I prezența în toate lucrurile și valorile, voi încerca să aduc în fața privitorului prezența mijlocitorilor pe care-i avem către lumea cea cerească, creată după frumoasa înțelepciune a lui Dumnezeu. Demersul artistic propus este o sinceră intenție de a reprezenta cele zugrăvite mai sus: iubirea, romantismul pierdut al gnosticilor, spiritualitatea, misticul și apropierea de desăvârșita Creație a lui Dumnezeu”, spune artistul.
Nicu Dumitrescu ne prezintă sculpturi în sticlă și metal, prin mijloace plastice pe care le stăpânește și le însuflețește. Criticul de artă Marius Tița afirmă că „despre Nicu Dumitrescu am putea spune că desenează, colorat, translucid și cu transparențe, folosind sticla modelată și metalul adus în contururi potrivite. Totul este o metaforă, de la titlul lucrării, care se află în centrul discuției, la construcția subtilă și mereu reținută, pentru a genera impactul spiritual definitoriu. Spirit viu și dinamic, artistul are multe de spus, dar în creația sa plastică cedează tribuna materialului spiritualizat, în formule filosofice și expresive”.
Criticul de artă Radu George Serafim, curatorul expoziției, spune că aceasta „reprezintă un frumos dialog între doi artiști prieteni cu preocupări comune, în care arta se îmbină cu credința. Aici avem o transfigurare a serafimilor, o apropiere a lor de pământ și de lumea noastră și de ceea ce ar trebui să însemne efortul de smerenie pe care noi îl datorăm Proniei Cerești”.
Expoziția va fi deschisă până în data de 23 iunie și poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 9:00-17:00. (A. D.)