La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Sibiul, casa filmului documentar creativ
Cel mai vechi festival internaţional care se desfăşoară la noi, dedicat documentarului creativ din regiunea central şi est-europeană, a început ieri la Sibiu. Profesionişti şi studenţii din domeniu, dar şi publicul larg de toate vârstele se pot delecta, până pe 30 octombrie, cu un program select, marca "Astra Film Festival", alcătuit din 100 de filme, din 30 de ţări (selecţionate din peste 1.100 de filme din 70 de ţări).
"Astra Film Festival" (AFF) reflectă spectacolul lumii contemporane, într-o abundenţă de tematici şi stiluri de abordare. Filmele poartă semnături diverse: de la cele mai sonore nume de cineaşti documentarişti din lume până la studenţi de la universităţi din toată lumea, filme ce vor fi jurizate în patru secţiuni - Internaţional, Europa, România şi Student - de un juriu alcătuit din cineaşti şi specialişti de prim rang. Documentarele româneşti acoperă o treime din programul festivalului, şase dintre filme fiind în premieră absolută. Printre invitaţi, personalităţi de renume internaţional Unul dintre numele sonore care vor fi prezente la AFF este actriţa Tracy Worcester, sora renumitei actriţe britanice Rachel Ward, cunoscută publicului românesc pentru rolul principal jucat în filmul "Pasărea Spin". Tracy Worcester va primi Premiul de Excelenţă pentru regizori femei care luptă pentru viitorul planetei, pentru implicarea sa puternică în campanii de ecologie. Premiul va fi oferit în cadrul Festivităţii de decernare a premiilor "Astra Film Festival", desfăşurată sâmbătă, 29 octombrie, de la orele 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. "La "Astra Film Festival 2011", Tracy Worcester va fi prezentă în calitate de regizoare a documentarului "Afacerea cu porci". Filmul va fi proiectat în premieră în România duminică, 30 octombrie, orele 15:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Filmul face parte din programul special EcoCinematogrAFF", a declarat Dumitru Budrala, director "Astra Film". Cel mai important festival de film documentar în România şi pe plan regional, "Astra Film Festival" şi-a asumat, încă din 1993, misiunea de a aduce în atenţia publicului documentarul, ca mijloc de comunicare tot mai îndrăgit nu doar de cineaşti, ci şi de jurnalişti, activişti şi educatori. Un festival de film pentru juniori Festivalul de film documentar pentru copii "Astra Film Junior" îi aşteaptă pe cei mici, până pe 27 octombrie, cu proiecţii de film cultural-educative la Casa de Cultură a Sindicatelor. Anul acesta, peste 5.000 de elevi participă la cea de-a treia ediţie a festivalului dedicat preşcolarilor, elevilor de şcoală primară şi liceenilor. Toate proiecţiile sunt dublate în limba română. Potrivit organizatorilor, Astra Film Junior" îşi propune să educe gustul elevilor în alegerea produselor audiovizuale, să-i convingă pe elevi de avantajele vizionării unui film într-o sală de cinema şi să deschidă elevilor noi perspective, graţie descoperirii unor alte culturi şi civilizaţii.