Laurent Schwarz, un băiat german de doar 3 ani din Neubeuern, Bavaria, care pictează forme abstracte şi colorate folosind pensule, rulouri sau direct degetele înmuiate în vopsea, face de câteva luni senzație pe In
Spectacol folcloric „Dă, Doamne, la lume Bine!“, la Bistriţa
Spectacolul folcloric „Dă, Doamne, la lume Bine!“, aflat la ediţia a III-a, şi organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură, a avut loc joi, 30 octombrie 2014, la Teatrul de vară din Bistriţa. Evenimentul a avut un scop caritabil, în beneficiul Centrului misionar pentru tineret „Preot profesor Ioan Bunea“ din Sângeorz-Băi, aflat în construcţie.
Au luat parte la evenimentul caritabil, organizat în beneficiul Centrului misionar pentru tineret „Preot profesor Ioan Bunea“ din Sângeorz-Băi, peste 600 de persoane din tot judeţul. Alături de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, au fost prezenţi zeci de preoţi din judeţul Bistriţa-Năsăud şi protopopii de Năsăud şi Beclean, Ioan Dâmbu şi Doru Zinveliu. Au luat parte la spectacolul caritabil şi autorităţi locale, judeţe şi centrale, oameni de cultură din judeţ, printre care Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi directorul Centrului Judeţean pentru Cultură şi al Bibliotecii Judeţene, Gavril Ţărmure şi pr. Ioan Pintea.
Proiect pentru comunitatea creştină
Evenimentul, prezentat de cunoscutul interpret de muzică populară Alexandru Pugna, a fost deschis de o scurtă prezentare realizată de părintele Tudor Mudure, coordonatorul proiectului, care a subliniat că beneficiarii acestui centru sunt deopotrivă tinerii şi comunitatea creştină, că aici se vor organiza tabere şcolare, iar tinerii vor avea ocazia să intre în contact cu cei de vârsta lor, într-un mediu care îmbină jocul, comunicarea, învăţarea şi spiritualitatea. Parafrazându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, pr. Tudor Mudure a adăugat că viitorul centru va fi un răsfăţ pentru tinerii bistriţeni: „Să-i răsfăţăm cu bunătate, ascultându-i cu interes şi astfel viaţa copiilor noştri, atât la şcoală, cât şi acasă, va fi mai uşoară“.
Cei prezenţi au asistat, pentru început, la un mini-recital al grupului vocal al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Bistriţa. Mai multe eleve de la Liceul cu Program Sportiv şi de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda“, alături de interpreta Lenuţa Filipoi, una dintre cele mai valoroase voci din generaţia tânără a folclorului din judeţul Bistriţa-Năsăud, au impresionat audienţa cu melodii de nuntă.
Interpreţi cunoscuţi de muzică populară
În continuare, au urcat pe scenă, în aplauzele publicului bistriţean, interpreţi artişti cunoscuţi şi îndrăgiţi de muzică populară: Florentina şi Petre Giurgi, Cristian Pomohaci, Ovidiu Purdea Someş, Matilda Pascal Cojocăriţa, Cornelia Ardelean Archiudean, Nicolae Cioancă, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Ioachim Spân, Anuţa Motofelea, Cristina Retegan şi Grigore Sâmboan, acompaniaţi de Orchestra Ansamblului Profesionist „Dor Românesc“, dirijată de Ştefan Cigu şi Anghel Urs.
Tradiţiile şi folclorul, valori naţionale
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a mulţumit tuturor celor implicaţi în proiectele ce se realizează la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud şi oaspeţilor pentru participare şi susţinere, şi i-a îndemnat pe toţi să se implice în proiectele sociale. Ierarhul a mai spus că aşezământul care se construieşte la Sângeorz-Băi este foarte important pentru Arhiepiscopie, dar şi pentru comunitatea bistriţeană, mai ales că acolo vor fi organizate multe activităţi pentru tineri.
„Seara aceasta caritabilă a fost o filă scrisă de artişti, a fost o seară frumoasă care a avut nu numai o factură artistică, ci şi una duhovnicească. Tradiţiile şi folclorul ţin de valorile noastre naţionale, dar îşi au obârşia în Biserică“, a mai spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Lucrările la Centrul misionar pentru tineret „Preot profesor Ioan Bunea“ din Sângeorz-Băi au început în anul 2012. Piatra de temelie a fost pusă de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei în urmă cu doi ani, pe 26 aprilie. În prezent se lucrează la finisajele interioare şi exterioare, urmând ca în primăvara sau în vară centrul să fie inaugurat.
Odată finalizat, centrul va dispune de 64 de locuri de cazare, sală multifuncţională, bibliotecă şi teren de sport. Menirea lui este de a le oferi tinerilor un climat corespunzător în vederea desfăşurării de activităţi non-formale, care să permită o transmitere a educaţiei spirituale, conform părintelui Tudor Mudure, coordonatorul proiectului. Centrul va găzdui pe viitor tabere pentru tineri, manifestări şi evenimente socio-culturale, conferinţe şi cercuri pedagogice.