La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Stagiunea de colecție la Biblioteca Națională a României
Cel de-al doilea sezon al Stagiunii de colecție la Biblioteca Națională a României a debutat ieri, 8 octombrie, ca parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.
Prin concerte, expoziții și prezentări interactive vor fi revalorificate partituri rare din patrimoniul Bibliotecii Naționale a României. Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare din colecțiile personale ale unor mari personalități. Noutatea acestui sezon constă în spectacole de lectură tematice susținute de actori renumiți.
La primul spectacol, din 8 octombrie, desfăşurat sub genericul „Coloane Culturale Românești”, au putut fi ascultate creații de Mihai Eminescu, George Enescu și Dinu Lipatti, în interpretarea actorului Adrian Titieni și a pianistului Horia Maxim.
În 15 octombrie, sub titlul „Centenar”, Ansamblul Musica Viva (pianista Andreea Butnaru, violoncelistul Florin Mitrea și soprana Miruna Iancu) va interpreta lucrări românești inedite. Bursierii Icon Arts vor evolua în fața publicului pe data de 22 octombrie. În ultima zi de luni a lui octombrie, în 29, Duo Kitharsis va susține un program 100% românesc cu muzică de chitară, iar în 5 noiembrie, soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi vor aduce în atenția spectatorilor creația poetică și muzicală de la 1918. Muzică de tango din America de Sud și România va fi interpretată pe data de 12 noiembrie de Analia Selis și ArgEn Tango.
Ediția din acest an a Stagiunii de Colecție de la Biblioteca Națională a României se va încheia pe 26 noiembrie, cu un concert al laureaților ediției a IX-a a Concursului Internațional „Drumul spre celebritate”.
Stagiunea de colecție se va desfășura în perioada 8 octombrie - 26 noiembrie, în fiecare zi de luni, de la ora 17:30, în Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României. Accesul este gratuit.