Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Sunteţi invitaţi la o seară plină de cultură
În acest an, în România, sâmbătă, 16 mai, de la ora 19:00 şi până în zorii zilei de duminică, 17 mai, porţile tuturor muzeelor vor fi deschise, marcând astfel ceea ce se numeşte Noaptea Muzeelor. De 11 ani, publicul românesc are parte, odată cu alţi cetăţeni ai Europei, de această sărbătoare în care cultura este mai aproape prin tot felul de activităţi ce se petrec în cadrul muzeelor, dar şi al unor galerii de artă, ce se află special deschise în această noapte.
Povestea, pe scurt, este că în fiecare an, pe 18 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, iar Noaptea Europeană a Muzeelor este o „aripă“. În timp, datorită succesului acestui eveniment cultural, lucrurile s-au dezvoltat, cuprinzând şi alte domenii, ajungându-se la manifestări precum Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectură, Noaptea caselor deschise etc.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este coordonatorul evenimentului numit Noaptea Muzeelor, iar din 2011 şi al Circuitului muzeal din Bucureşti, iniţiat în anul 2008 de Muzeul Naţional de Artă al României. În fiecare an, circuitul este replicat în alte două oraşe din ţară. În 2015 acesta va avea loc, pe lângă Bucureşti, în Iaşi şi Galaţi. RNMR asigură, totodată, promovarea activităţilor organizate de muzeele româneşti prin intermediul site-ului www.noapteamuzeelor.ro, al paginii oficiale de facebook „noapteamuzeelor“, dar şi prin campanii de promovare în presă. Vă oferim câteva sugestii despre ce puteţi vizita în această noapte, dacă sunteţi rezistenţi la oboseală şi dornici de câştigat la modul cultural o noapte prin muzeele ţării.
Bucureştiul, plin de oferte
La Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, între orele 19:00 şi 4:00 vor putea fi vizitate în regim de gratuitate la sediul central: Galeria Naţională, Expoziţia „Constantin Popovici şi seducţia modernităţii“ şi „Galeria de ne(uitat)“, la parterul Galeriei Naţionale. La Muzeul Colecţiilor de Artă, expoziţia „Comori de artă din colecţia prof. I. Chiricuţă“ (realizată în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad).
Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu - organizează un eveniment emoţionant, mai ales pentru iubitorii Bucureştiului vechi, distrus de demolările comuniste din anii '80: pe zidurile Palatului Parlamentului, începând cu ora 11:00 a zilei de sâmbătă, vor fi expuse fotografii inedite făcute de Dan Vartanian, în zonele Uranus, Antim, Izvor şi Rahova. Un fel de expoziţie-revanşă, o infimă reparaţie imagistică ce aduce trecutul cu viaţa sa oprită de lama buldozerelor în prezent, pe gardul fostei „Case a Poporului“, intrarea spre Camera Deputaţilor, cea dinspre Parcul Izvor şi Bulevardul Naţiunile Unite. Mai ales tinerii, care nu au cunoscut Bucureştiul cu dealul plin de case al Uranusului, ar trebui să ia contact cu partea dureroasă a capitalei noastre.
O premieră a Nopţii Muzeelor o reprezintă participarea Muzeului Băncii Naţionale a României. Aurul, cel care ia minţile, dar face şi lumea să se învârtă (economic, desigur), va putea fi admirat în formă de lingouri, într-o casetă specială amplasată la intrarea în sediul Băncii Naţionale din strada Doamnei. Prezentarea lingourilor va fi acompaniată de proiecţii luminoase pe clădire şi de un film documentar care va conţine elemente de interes general despre aur.
Muzeul Naţional „George Enescu“ mizează anul acesta pe un joc, o analogie dintre un aeropor - spaţiu în care oameni necunoscuţi se întâlnesc pentru scurt timp - şi Noaptea Muzeelor, în care se petrece acelaşi lucru în spaţiile expoziţionale.
Astfel, diverse programe sunt numite „curse“. Printre ele avem: ora 19:30 - Cursa Fantasia - Corul de copii Glissando şi Canticum Chorus, dirijor Răzvan Rădos; ora 20:30 - Cursa Clasica - Concert de muzică clasică - Sabin Penea (vioară), Eliza G. Puchianu (pian); ora 21:00 - Cursa Exotica - Meşteşugarii - concert cu instrumente tradiţionale - Darie Nemeş-Bota, Alexandru Sima, Mihai Pintenaru, Bogdana Dima; ora 22:00 - Cursa Hybrida - Concert fusion - Sabin Penea (vioară), Alex Purje (chitarist); ora 23:00 - Cursa Irealia - Upside Down - concert LeVant: George Stănciulescu. Invitaţi: Irinel Anghel - live performance, Darie Nemeş-Bota - didgeridoo; ora 0:00 - Cursa Oniria - Nocturna X. Destinaţia: Cosmos - concert al formaţiei No Apologize (Irinel Anghel - voce, pian, performance, Alex O.T. - chitară electrică, Rufi - live electronics).
La Iaşi şi Galaţi, Noaptea Muzeelor este bine luminată
La Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi, în Noaptea Muzeelor programul este următorul: ora 19:30 - vernisajul expoziţiei „Mihail Kogălniceanu şi epoca Daciei literare“. Expoziţia este alcătuită din 22 de panouri de dimensiuni 0.95x2 m, care aduce în atenţia publicului documente, facsimile, fotografii de familie menite să reconstituie atmosfera literară şi politică a epocii în care a trăit şi activat unul dintre cei mai importanţi promotori ai ideilor paşoptiste, ai Unirii şi ai constituirii României moderne - Mihail Kogălniceanu; de la ora 20:00 - Atelier de dans susţinut de Ansamblul „Coconiţe“ şi Clubul de Dans Multicultural, coordonator prof. Lavinia Răileanu; de la ora 21:00 „Splendorile Operei“ - recital susţinut de artişti ai Operei Naţionale Române din Iaşi.
Noaptea Muzeelor la Mănăstirea Golia din Iaşi oferă publicului vizitarea Turnului Golia şi casa diaconului Ion Creangă (în care a locuit scriitorul în perioada 1866-1871). Aici va putea fi văzut veşmântul diaconesc original, în care a slujit scriitorul. Vizitatorii vor putea urca cele 120 de trepte ale turnului-clopotniţă şi vor putea admira Sala Clopotelor, precum şi o perspectivă deosebită asupra incintei mănăstirii, dar şi a Iaşiului de la înălţimea celor 30 de metri ai turnului.
Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi invită în Noaptea Muzeelor la vizionarea lucrărilor din expoziţia permanentă, dar şi pe cele ale artistei Carmen Poenaru, care se află pe durata lunii mai în expunere la muzeul gălăţean. Pentru că spaţiul expoziţional al muzeului este unul redus, în Noaptea Muzeelor pe faţada clădirii va fi instalat un ecran pe care vor fi proiectate două filme: unul cu o prezentare a lucrărilor neexpuse în săli şi aflate în depozite, altul fiind un remember al evenimentelor muzeului din ultimii ani (tabere de creaţie, concerte, expoziţii, festivaluri de film, concerte).
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea“ din Galaţi ne invită în Noaptea Muzeelor la o serie de manifestări, din care alegem să v-o prezentăm pe cea de la secţia din Strada Domnească: expoziţia „Incursiune în cotidianul comunist“, care va oferi gălăţenilor accesul la atmosfera oraşului dinainte de 1989: afişe de epocă, opere de artă specifice timpului, portrete cu lideri comunişti, imagini şi modele tridimensionale ale unor obiective de referinţă pentru Galaţiul comunist - Combinatul Siderurgic, Şantierul Naval.
Programul detaliat, pe oraşe, este prezentat pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, din care noi am ales doar câteva exemple, cu care sperăm că am deschis apetitul pentru o noapte de marş cultural.