Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Târg de mărțișor la Muzeul Satului
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, în perioada 26 februarie - 8 martie (de marți până duminică), între orele 9:00-17:00, la Târgul de Mărțișor, organizat cu ocazia venirii primăverii, informează un comunicat de presă al instituției. Ca în fiecare an, meșteri populari și artiști plastici vor expune cele mai frumoase mărțișoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra spre a le oferi drept cadou celor dragi.
Tradiția Mărțișorului are o vechime considerabilă, originea sa fiind identificată în vremea traco-geților. Se spune că persoana care poartă un mărțișor este ferită de rele și îi merge bine tot anul. Se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei. Mai puțin știut este faptul că în unele părți ale țării mărțișoarele sunt oferite inclusiv bărbaților.
Din anul 2017, practicile culturale asociate zilei de 1 martie sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, în urma unui demers comun al României, Bulgariei, Macedoniei și Republicii Moldova.
Unul dintre cei mai cunoscuți vestitori ai primăverii, mărțișorul sugerează renaștere, puritate și dragoste, iar efortul depus în confecționarea lui îl înnobilează și îi conferă sens.