Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Târg de Sfânta Maria la Muzeul Satului
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a organizat în perioada 5-6 septembrie Târgul de Sfânta Maria. Evenimentul a avut ca scop redarea atmosferei târgurilor de altădată din satul românesc în preajma sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, denumită popular și Sfântă Maria Mică. Meșterii populari, colecționarii și artiștii plastici și-au dat întâlnire în lumea satului, oferind publicului podoabe și obiecte pline de tradiție și poveste.
În cele două zile ale târgului, gospodăriile de la Muzeul Satului au fost gazdă pentru meșterii din toate zonele țării care au venit cu obiecte de ceramică, lemn, lut, țesături tradiționale, icoane pe sticlă sau pe piatră și păpuși îmbrăcate în port popular. Nu puteau lipsi de la un târg tradițional iile și opincile. Pe toți meșterii îi unește dragostea pentru tradiția strămoșească și pentru obiceiurile cu care au crescut.
Meșterul Alexandru Ilinca, opincar din comuna Orlești, județul Vâlcea, este printre puținii care mai lucrează opinci cu atâta pasiune și migală. A învățat arta meșteșugului de la tatăl său, astfel că la vârsta de 5 ani deja lucra. Alexandru Ilinca nu ratează târgurile, acolo unde vine îmbrăcat în costum popular și povestește fiecărui om care se oprește la standul său despre opinci, obiceiuri și dragostea de țară.
Iconarul Domnica Sibianu a adus la târg icoane cu Maica Domnului „Iubitoarea” și „Îndurătoarea”, dar și cu alți sfinți dragi sufletului său, printre care Sfântul Spiridon, Sfântul Stelian, Sfântul Alexandru. Picturile sale sunt în ulei pe sticlă sau pe marmură, iar icoanele au rame de lemn sau sfoară. Pentru Domnica Sibianu icoana înseamnă viață, suflet, viitor și nu își vede viața fără icoane și fără Dumnezeu.
Pe lângă meșteșuguri, cei care au ajuns în satul din inima Capitalei la târg au avut ocazia să vadă musicalul „Înșir’te mărgărite”, de Roman Vlad, în regia lui Dan Tudor. Spectacolul pentru copii a fost oferit de Teatrul Muzical „Ambasadorii”, care desfășoară primul parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în cadrul programului SAMER (Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României).
Târgul de Sfânta Maria a adus două zile pline de tradiție și bucurie pentru toate vârstele, în care vizitatorii s-au bucurat de atmosfera târgurilor de odinioară din satul autentic românesc.