Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Teatrul antic, celebrat la Constanța
Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii” și‑a deschis porțile, la Constanța, pe 19 iunie și va dura până pe 27 iunie. Organizat de Teatrul de Stat Constanţa (TSC), la festival vor participa 20 de trupe din România, Italia, Franţa, Bulgaria, Coreea de Sud, SUA, Serbia şi Republica Moldova.
Personajul central al acestei a doua ediții a festivalului este poetul Ovidiu, pe care TSC l‑a mai celebrat în anul 1957, atunci când s‑au împlinit 2.000 de ani de la naşterea lui.
La deschiderea oficială a evenimentului a fost lansat volumul „Teatru, teatru şi iar teatru”, dedicat Ilenei Ploscaru, actriţă emblematică a teatrului constănţean şi un nume important pentru teatrul românesc. Cartea, apărută la Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” din Bucureşti, a fost îngrijită de Constantin Paraschivescu şi Irina Zlotea.
Ileana Ploscaru a debutat pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj‑Napoca în anul 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor”, apoi, 10 ani mai târziu, se transferă, prin concurs, la TSC, debutând la data de 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse”, scris de Nikolai Virta şi regizat de Constantin Dinischiotu.
În prezent, actrița joacă în spectacolele „Scaiul” „Titanic Vals”, „Trei surori” şi „Bătrâna şi hoţul”, spectacol a cărui premieră a avut loc la finele anului trecut.
În ziua deschiderii festivalului au fost jucate piesele: „Eutopia”, după Aristofan, în regia lui Yannis Margaritis, pe scena TSC, și „Oedipus - cei care vor să vadă”, după Sofocle, regia Zina Choi, producţie a Companiei de Teatru Nolddang, din Seul, Coreea de Sud, la Teatrul pentru Copii şi Tineret Căluţul de Mare.
În următoarele zile ale festivalului vor putea fi văzute: spectacolul „Metamorfoze” după Ovidiu, atât varianta realizată de regizorul Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu, cât şi cea propusă de Teatro Eufonia, Lecce, Italia; două puneri în scenă diferite ale unor dramatizări după Nikos Kazantzakis cu „Zorba Grecul”, una realizată la Teatrul Dramatic din Dobrici, Bulgaria, şi cea de‑a doua de la Teatrul Municipal din Baia Mare; „Vivaldi şi anotimpurile”, al lui Gigi Căciuleanu, realizat cu actorii Trupei „Liviu Rebreanu” la Teatrul Naţional Târgu Mureş.
Teatrul „Regina Maria” din Oradea va prezenta o dramatizare după „Omul din La Mancha", Teatrul Fani Tardini din Galaţi va aduce la Constanţa „Visul unei nopţi de vară”, iar Teatrul din Tulcea va aduce spectacolul „Oleana”. Invitații din străinătate (Serbia, Republica Moldova, SUA) vor veni cu: „Pericle” după Shakespeare, „Falstaff”, varianta engleză a piesei lui Vişniec - „How to explain the history of communsim tour”. Actorul Marcel Iureş va fi prezent în ultima seară de festival cu spectacolul „N‑ai tu treabă”, de la Teatrul Act.