La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Tezaurul istoric” al României este disponibil în muzeul virtual
Expoziția „Tezaurul istoric” prezintă peste 3.000 de piese realizate din metale prețioase, din preistorie până în perioada contemporană. Acestea ilustrează activitatea unor personalități istorice din vremurile de mult apuse, dar și evenimente care au marcat istoria poporului român, după cum aflăm de pe www.muzeulvirtual.ro.
În cadrul expoziției unice există exponate de o valoare artistică și istorică impresionantă, dintre care amintim: Tezaurul de la Perșinari, Tezaurul de la Hinova, Tezaurul getic de la Cucuteni-Băiceni, Coiful princiar de la Coțofenești, Tezaurul de la Peretu și Agighiol, Tezaurul de la Pietroasa cu faimosul exponat „Cloșca cu puii de aur”, până la garniturile liturgice de la fosta Mitropolie a Bucureștilor din secolul al XVIII-lea. Din sfera religioasă mai sunt expuse și obiecte care au aparținut familiei Cantacuzino: o somptuoasă candelă din argint, dania domnitorului Vasile Lupu către biserica Mănăstirii „Trei Ierarhi” și engolpionul de la Dinogeția. Bogăția tezaurului istoric cuprinde și o mitră arhierească de la Mitropolia Bucureștilor, ferecătura Maicii Domnului cu Pruncul, de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, dar și crucea de mână a domnitorului Constantin Brâncoveanu.
Expoziția găzduiește și obiecte care au aparținut membrilor familiei regale, cum ar fi: sabia regelui Carol I, coroana de oțel a regilor României, coroanele din aur ale reginelor Maria și Elisabeta, casete de bijuterii ale reginei Maria, precum și obiecte primite în dar de familia regală. Nu în ultimul rând amintim că în spațiul expoziţional regăsim și Premiul Nobel pentru medicină obținut în anul 1974 de George Emil Palade.
Până se vor relua activitățile culturale în București și muzeele își vor redeschide porțile, puteți vizita expoziția pe site-ul www.muzeulvirtual.ro al Muzeului Național de Istorie a României.