Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică
La Editura TRINITAS a Patriarhiei Române a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, primul volum al cărţii „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică“, aflată la a 2-a ediţie. Lucrarea este semnată de pr. prof. dr. Nicolae D. Necula şi face parte din colecţia „Media Christiana“, Seria LUMINA.
Prezenta lucrare, ce cuprinde 926 de pagini, reproduce prima ediţie a celor patru volume publicate între anii 1996-2010. Astfel, volumele care au început să apară din 1996 constituie republicarea, sub formă de carte, a articolelor publicate în „Vestitorul Ortodoxiei“, Periodic de informaţie bisericească, teologie şi spiritualitate al Patriarhiei Române, din 1991 până în 2010, publicaţie care din 2005 a devenit Revista de informaţie bisericească a Patriarhiei Române. Primele două volume au fost publicate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la editura arhiepiscopiei, pe atunci episcopie (în 1996 vol. I şi în 2001 vol. II), şi tot Înaltpreasfinţia Sa a sugerat şi titlul lucrării. Ultimele două volume au fost publicate la Editurile Patriarhiei Române. Al
3-lea volum a văzut lumina tiparului la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Bisericii Ortodoxe Române, în 2004, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Volumul al 4-lea a fost publicat la Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, în 2010, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Pentru a fi mai accesibilă ca prezentare şi informaţie, ediţia de faţă publică cele patru volume, acum în două volume, sub egida Editurii TRINITAS a Patriarhiei Române. „Ceea ce a determinat republicarea acestor volume a fost faptul că prima lor ediţie s-a epuizat într-un timp scurt de la apariţie, arătând interesul cu care preoţii, studenţii şi credincioşii au primit şi au cumpărat această carte, care nu se mai găsea pe piaţă. Dar nu numai epuizarea celor patru volume a necesitat republicarea lor, ci şi conţinutul acestora, care se referă la un aspect important al vieţii religioase, cel liturgic, pentru care există un interes deosebit şi care rămâne în centrul preocupărilor religioase ale fiilor Bisericii noastre. Răspunsurile date la întrebările adresate de către teologi, preoţi şi credincioşi vin în întâmpinarea frământărilor şi căutărilor lor, a întrebărilor pe care aceştia şi le pun şi pentru care nu există suficiente informaţii şi lămuriri în manualele de specialitate sau în cărţile de cult. Multe dintre aceste întrebări au fost formulate chiar de mine, pentru a lămuri aspecte ale vieţii liturgice, care sunt sigur că nu erau clarificate în publicaţiile oficiale de teologie. Am speranţa că, aşa cum prima ediţie s-a bucurat de o bună primire, şi această nouă apariţie să trezească interes pentru cei preocupaţi de asemenea probleme: preoţi, studenţi şi elevi teologi, dar şi credincioşi“, scrie pr. prof. dr. Nicolae D. Necula în prefaţa cărţii. (diac. Ştefan Sfarghie)