Muzeul Țării Crișurilor Oradea găzduiește, în perioada 15 ianuarie - 9 februarie 2025, expoziția de sculptură „Șoaptele lemnului” a artistului Ovi Pascu. Sunt expuse 18 sculpturi de mici dimensiuni,
Trei muzee din Focșani au fost redeschise
După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele Naturii și Muzeul Viei şi Vinului.
Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală deține o importantă colecție de fosile de mamuţi, vechi de mii de ani, dar şi exponate din secolele XIX şi XX. Tot aici sunt expuse, în premieră, într-o expoziţie permanentă, un număr impresionant de pipe, descoperiri scoase la lumină ca urmare a unui amplu proiect de reabilitare a Pieţei Unirii din Focşani.
Muzeul de Ştiinţele Naturii este cunoscut pentru colecţia sa de animale. „Aici a fost dezvelit şi bustul profesorului Anghel Bardan care, în 1920, a inaugurat primul muzeu de acest gen din fostul judeţ Putna, în localitatea sa natală, Jariştea. Anghel Bardan a însemnat pentru Vrancea ceea ce a însemnat Grigore Antipa pentru Bucureşti, colecţia acestuia de animale şi păsări constituind fondul, baza muzeului pe care îl vedem astăzi”, a declarat pentru Agerpres Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei.
Muzeul Viei şi Vinului deține o secțiune legată de procesarea viţei-de-vie şi a vinului, precum şi o secțiune legată de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Odobeşti.