Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Un nou Atelier Intercultural la Slatina
Din fericire se întâmplă şi lucruri bune în privinţa clădirilor vechi, cu valoare istorică şi culturală. S-a încheiat reabilitarea şi reamenajarea fostului cinematograf Victoria din Slatina, o clădire ce a fost construită la finalul secolului al XIX-lea. În acest imobil a funcţionat un club al ofiţerilor, iar apoi a fost cinematograf.
Lucrările au fost posibile cu ajutorul unor fonduri, de 7,5 milioane de lei, provenite din Norvegia, finanţare obţinută de Ministerul Culturii. Noua destinaţie a clădirii este cea de atelier cultural. „Numit Atelierul Intercultural Victoria, proiectul a urmărit nu doar reabilitarea unei clădiri monument istoric, dar şi valorificarea acesteia din punct de vedere arhitectural şi redarea sa către publicul larg şi includerea într-un circuit cultural internaţional. Scopul proiectului a constat în transformarea vechiului cinematograf Victoria într-un imobil cu o multiplă funcţionalitate. Astfel, aici vor putea fi găzduite atât spectacole de film, dar şi de teatru, expoziţii de artă, conferințe”, după cum se arată într-un comunicat al Primăriei Slatina, remis Agerpres.
Cu ocazia acestei reabilitări, sala de cinema nu a fost pierdută, ci modernizată, acum având o capacitate de 75 de locuri la parter şi 25 de locuri la balcon, precum şi o sală de proiecţii, una de vizionare, plus casa de bilete. La subsolul clădirii vor avea loc expoziţii. Deschiderea Atelierului Intercultural va avea loc în a doua parte a lunii august, când, timp de cinci zile, se vor petrece diferite evenimente culturale, precum: expoziţii, spectacole de muzică şi de teatru, workshopuri şi un bal tematic „România în perioada interbelică”.
Deschiderea seriei de manifestări dedicate inaugurării Atelierului Intercultural Victoria va fi făcută de o expoziţie de fotografie. La invitaţia Primăriei Slatina, la această expoziţie vor participa persoane care au fotografii ce surprind diferite aspecte ale vieţii oraşului sau cu peisaje, realizate până în 1990. Oamenii vor duce, mai întâi, fotografiile la sediul primăriei, pentru a fi scanate şi prelucrate, şi apoi vor fi expuse, după care vor fi înapoiate proprietarilor în aceeaşi zi. Cei care vor contribui cu fotografii, pentru expoziţia inaugurală, vor fi înscrişi la o tombolă al cărei câştigător va primi o cameră foto performantă.