La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Universul copilăriei din alte vremuri
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” a deschis, de Ziua Internaţională a Copilului, expoziția „Universul copilăriei - Povești din alte vremuri”, prilej de bucurie pentru cei mici, dar și pentru cei mari, care își pot aduce aminte de perioada copilăriei. Puteţi descoperi care erau jocurile de altădată, dar și ce hăinuțe au purtat copiii din Familia Regală.
Specialiștii muzeului aduc, astfel, în prim-plan copilăria din diferite perioade istorice și diverse medii sociale, astfel că pot fi admirate piese vestimentare care au fost purtate de fetițe și băieți, unele dintre acestea aparținând copiilor Familiei Regale, manuale școlare, fotografii de epocă din care ne zâmbesc chipuri vesele de copii, picturi, desene și sculpturi care surprind inocența și uneori drama orfanilor de război și multe, multe jucării ce însoțesc copilul încă din primii ani de viață, toate aflate în patrimoniul acestui muzeu.
Totodată, expoziţia prezintă și copilăria patronată de armată, sub forma copiilor de trupă, a uniformelor militare purtate de principii Familiei Regale, a liceelor și școlilor militare.
Curatorul expoziției, Luminița Iordache, consideră că „este important pentru copiii de azi să descopere povești din copilăria altor vremuri. Orice demers despre lumea copilăriei și copii este unul implicit despre adulți, pentru că maturii de astăzi au fost cândva mici, copiii fiind reflexia adulților. Din primele luni de viață, copiii sunt o reflectare a gustului vestimentar al părinților dictat de canoanele modei epocii. Însă, în orice timp, copiii sunt mai frumoși decât cei mari pentru că sunt mai naturali, surâd destins, sunt liberi și sinceri în a se exterioriza, sunt buni, iar prin ochii lor lumea este frumoasă”.
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” își propune ca această expoziție, care rămâne deschisă până la sfârșitul lui 2024, de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00, să fie o călătorie în timp și o bucurie pentru privitori. (A. D.)