La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Vara pe uliță” la Muzeul Satului
Pe 11 iulie s-a dat startul taberei de creație „Vara pe uliță” de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Ceremonia de deschidere a avut loc pe scena Dumitra, unde copiii înscriși au făcut cunoștință cu profesorii coordonatori. Tabăra a ajuns la cea de-a 30-a ediție și a reușit, de-a lungul anilor, să creeze un program special prin care să li se insufle celor mici dragostea pentru tradiție și cultură și, totodată, pentru a duce meșteșugurile tradiționale mai departe.
Copiii au ocazia, de luni până vineri, până în data de 5 august 2022, să lucreze alături de meșteri populari din întreaga țară, care îi inițiază în tainele unor meșteșuguri populare, precum țesut, olărit, modelaj în lut, pictat icoane pe sticlă, dar și confecționat opinci.
„Vara pe uliță” a devenit o tradiție nu doar a muzeului, ci și a copiilor care au prins drag de meșteșug și vin an de an în tabără, atelierele fiind adresate celor cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani. Aici, joaca este o plăcere și asta se simte din plin la fiecare atelier în parte. Există o paletă largă de activități prin care copiii își pot petrece vacanța de vară într-o atmosferă rustică și prietenoasă, care să le amintească de curtea bunicilor de la țară.
Scopul programului educaţional este de a insufla copiilor dragostea pentru tradiție și cultură și de a duce meșteșugurile tradiționale mai departe. Timp de patru săptămâni, aceştia vor lucra alături de meșteri populari din întreaga țară, care îi vor iniția în tainele meșteșugurilor populare: olărit, ţesut, croit-cusut-brodat, încondeiat ouă, confecționat păpuşi, măşti și podoabe populare, sculptat în lemn, pictat icoane pe lemn și pe sticlă, prelucrarea artistică a pielii, dansuri populare, modelaj în lut, confecționat jucării din lemn, împletituri sfoară și fotografie.
Înscrierile au loc atât la sediul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, clădirea Arhondaric, șos. Kiseleff nr. 28, de luni până joi, între orele 10:00-15:00, iar vineri între orele 10:00 și 13:00, cât și online, la adresa de e-mail tabaravarapeulita@gmail.com. Pentru înscrierile online este necesar să trimiteți o cerere, însoţită de dovada plăţii şi o copie a certificatului de naştere.
După înscriere, este recomandat să accesați pagina de internet a muzeului, www.muzeul-satului.ro, pentru a consulta lista de materiale necesare pentru fiecare atelier în parte. (A.D.)