La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Vara pe uliță” la Muzeul Satului
S-a dat startul, zilele trecute, Taberei de creație „Vara pe uliță”, ajunsă la cea de-a 31-a ediție, eveniment care a reușit să creeze, de-a lungul anilor, un program special, cu scopul de a insufla copiilor dragostea pentru tradiție și cultură și, totodată, de a duce meșteșugurile tradiționale mai departe. Ei au ocazia astfel să lucreze alături de meșteri populari din întreaga țară, care îi iniţiază în tainele unor meșteșuguri populare, precum țesut, olărit, modelaj în lut, pictat icoane pe sticlă, dar și confecționat opinci.
Tabăra a devenit o tradiție nu doar a muzeului, ci și a copiilor care au prins drag de meșteșuguri vechi și care vin aici an de an. Atelierele se adresează celor cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani. Ei pot participa de luni până vineri, până în data de 4 august 2023. Indiferent de vârstă, joaca este o placere, și asta se simte din plin la fiecare atelier în parte.
Ulița cu ateliere se deschide în fiecare zi de luni, ora 10:00, și include o paletă largă de activități prin care copiii își pot petrece vacanța de vară într-o atmosferă prietenoasă și rustică, care amintește de curtea bunicilor de la țară. Alături de meșteri populari, ei vor descoperi meşteşuguri precum: olărit, ţesut, încondeiat ouă, confecționat păpuşi şi podoabe populare, pictat icoane pe lemn și pe sticlă, dansuri populare, modelaj în lut.
Noutatea acestei ediții constă în adăugarea unor ateliere care, în ultimele luni, au fost apreciate deopotrivă de copii, părinți, profesori, şi anume de reciclare, fotografie, jurnalism și storytelling. În fiecare vineri, copiii vor avea parte de un program de relaxare și voie bună.
Se mai pot face înscrieri fie la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, fie online, completând formularul de pe site-ul instituției, www.muzeul-satului.ro. „Vara pe uliță” reprezintă o experiență bogată cultural și educational şi astfel copiii au șansa de a petrece timp de calitate în vacanță. (A. D.)