Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Ziua Limbii Române sărbătorită de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
La Casa memorială „Romulus Cioflec“ din Araci, judeţul Covasna, au loc sâmbătă, 30 august, de la ora 16:00, mai multe manifestări organizate de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în colaborare cu Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita, cu ocazia Zilei Limbii Române.
Evenimentul cuprinde un eveniment editorial, apariţia volumului „Exodul“ de Daniel Drăgan, inspirat din bejenia transilvănenilor din primul război mondial. La manifestare participă scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor, Filiala Braşov, între care Daniel Drăgan, Adrian Munteanu, Laurenţiu Ciprian Tudor, care vor lectura din creaţia proprie. Un recital muzical va fi susţinut de Florin Micu şi Paul Grosar, membri ai Asociaţiei de Tineret ECOU.
Casa Memorială „Romulus Cioflec“ de la Araci, judeţul Covasna, din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a găzduit şi anul trecut manifestările dedicate săbătoririi Zilei Limbii Române.
Romulus Cioflec (1882-1955), profesor şi scriitor, s-a remarcat şi a fost apreciat de scriitorii vremii pentru talentul şi implicarea sa activă în viaţa culturală românească. Născut la Araci, într-o familie numeroasă de preoţi, a îmbrăţişat cariera de profesor, iar alături de activitatea pedagogică a desfăşurat o intensă activitate culturală, publicând lucrări literare, implicându-se în redactarea ziarului „Românul“ din Arad, a gazetei „Cuvânt moldovenesc“ din Chişinău, a cotidianului „Sfatul Ţării“, purtând o corespondenţă cu personalităţi precum Vasile Goldiş, Garabet Ibrăileanu, conducătorul revistei ieşene „Viaţa românească“, şi Panait Istrati. Romanul său „Vârtejul“ a fost premiat de Academia Română, în anul 1938, la propunerea lui Mihail Sadoveanu, cu premiul „Ion Heliade Rădulescu“.
Casa memorială „Romulus Cioflec“, a fost inaugurată în cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe la data de 19 decembrie 1998 şi reamenajată în anul 2010, reconstituind atmosfera anilor din viaţa scriitorului Romulus Cioflec. (Oana Rusu)