Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
20 februarie, termenul limită pentru depunerea proiectelor Erasmus+
Apelul pentru propuneri de proiecte şi ghidul Erasmus+ pentru anul 2024 au fost publicate recent de Comisia Europeană, documentele de candidatură fiind disponibile şi pe site-ul erasmusplus.ro.
Domeniile declarate eligibile sunt: „Tineret”, „Sport”, „Educație școlară”, „Universitar”, „Formare profesională (VET) și Educația Adulților”.
Bugetul total alocat pentru apelul 2024 este estimat la 3.681,76 milioane de euro, defalcat astfel: „Educaţie şi formare” - 3.256,61 milioane de euro, „Tineret” - 336,28 milioane de euro, „Sport” - 62,12 milioane de euro şi „Jean Monnet” - 25,75 milioane de euro.
Condiţiile de eligibilitate şi paşii necesari de urmat de către instituţiile eligibile, precum unităţi de învăţământ din învăţământul preuniversitar şi universităţi, pot fi consultați şi în ghidul detaliat publicat la adresa: https://erasmus- plus.ec.europa.eu/ro/erasmus-programme-guide. „Orice organism public sau privat activ în domeniul educației, formării, tineretului și sportului poate solicita finanțare în cadrul programului Erasmus+. Totodată, grupurile de tineri active în domeniul tineretului, dar nu neapărat în contextul unei organizații de tineret, pot solicita finanțare pentru mobilitatea, în scopul învățării, a tinerilor și a lucrătorilor tineri, precum și pentru activități de tineret și acțiunea pentru incluziune DiscoverEU”, se precizează în comunicatul Comisiei Europene.
La acţiunile programului Erasmus+ pot participa cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar şi ţările terţe asociate la program: Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia, Macedonia de Nord şi Serbia. (O. N.)