Nu au trecut bine frământările privind alegerile din lume și din țară că a și început febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, cu alte alegeri, mai mărunte, de cadouri sau vacanțe. În realitate,
4,1% din PIB pentru Educaţie
Guvernul a aprobat, zilele acestea, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4% şi o inflaţie medie anuală de 6% şi deficit de 5% din PIB, potrivit Strategiei Fiscal-Bugetare 2024-2026 publicate miercuri şi citate de Agerpres.
Creşterile cele mai semnificative le vor înregistra Ministerul Finanţelor (+65,62%, la 9,968 miliarde de lei), Ministerul Educaţiei (+50,07%, la 61,621 miliarde de lei) şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse (+41,41%, la 363,174 milioane lei).
În Educaţie, majorarea se datorează, în mare parte, deciziei de creştere a salariilor profesorilor cu 20% în cursul anului viitor: 13% creştere de la 1 ianuarie, respectiv 7% de la 1 iunie.
În ceea ce priveşte bugetul pentru învăţământ, premierul Marcel Ciolacu a declarat că acesta este unul „record”, de 4,1% din PIB, iar aproape 12 miliarde de lei vor fi alocaţi pentru investiţii. „(...) Statul român şi-a făcut datoria faţă de profesori. Am venit cu o lege nouă, totul e perfectibil. Am venit pe toate componentele - cele mai mari investiţii în infrastructură, după autostrăzi, le-am prins în sistemul de educaţie. Cu adevărat, nu vom avea de a doua zi performanţă, e ca la sport, va dura câţiva ani, dar este o nouă abordare şi e o abordare serioasă”, a transmis Ciolacu la o televiziune centrală.
În acelaşi timp, prim-ministrul a subliniat că în România abandonul şcolar „reprezintă o problemă” care nu trebuie ascunsă, iar una dintre soluţii pentru rezolvarea acesteia este acordarea de burse care să-i stimuleze pe copii să vină la şcoală. (O. N.)