Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
„Această experiență m-a ajutat să îmi deschid orizontul și să gândesc în perspective mai înalte”
Mărturiile studenților care și-au făcut studiile în străinătate sunt nu doar autentice, ci au și un caracter misionar. Din cele selectate se desprinde o simplă idee: Vino și vezi!
Mihaela Hanzu, 27 de ani, ENSA (École Nationale Supérieure d’Architecture de Marseille) Marseille, arhitect: „Există în viața noastră câte un moment de cotitură ce retrasează întregul nostru parcurs. Al meu a avut loc în urmă cu cinci ani, când am pășit în Marsilia pentru a-mi continua studiile. Nu am pornit la drum singură, ci cu acela care avea să îmi devină soț, amândoi mânați de un entuziasm și o inconștiență ce îi dezarmează și pe cei mai reticenți părinți. Am învățat de acasă că atunci când pleci în lume nu trebuie să îți faci numele de rușine. Am știut că trebuie să mă port cu responsabilitate și demnitate, indiferent de rolul pe care îl aveam: student, european, român, sibian, creștin ortodox în fiecare situație. A fost o experiență revelatoare. Da, fac parte din acei români care și-au redescoperit rădăcinile îndepărtându-se de casă. La 2.000 de kilometri de locul copilăriei mele, am simțit că este momentul să îmbrac ia bunicii. După cum știam din poveștile spuse de ea, suntem fiecare câte un Harap Alb, iar drumul nostru inițiatic, atâta timp cât este asumat, ne clădește caracterul.”
Ioana Lungoci, 26 de ani, Facultatea de Studii Europene (Universitatea Babeș-Bolyai), coordonator proiecte DorcasAid România: „Anii mei de studenție au fost marcați de experiența celor 6 luni petrecuți în Coimbra, Portugalia, ca student Erasmus. Primii pași făcuți în Portugalia au fost plini de temeri, îndoieli și în același timp plini de entuziasm și speranțe. De una singură într-o țară străină, un mediu nou și un alt stil de predare, am avut curajul de a mă aventura și acum îmi dau seama că a fost cea mai bună decizie. Am învățat foarte multe și m-am dezvoltat pe plan profesional și personal. Această experiență m-a ajutat să îmi deschid orizontul și să gândesc în perspective mai înalte, acesta fiind momentul când am descoperit că îmi place să călătoresc, să cunosc alte culturi, să mă implic în proiecte internaționale și să fiu înconjurată de tineri din toate țările europene și nu numai. Pe lângă faptul că Portugalia este o țară frumoasă, portughezii sunt oameni calzi și deschiși. Am avut ocazia să stau în gazdă la un cuplu portughez care, chiar în ziua când m-am mutat la ei, sărbătorea 50 de ani de la căsătorie. M-au «adoptat», primindu-mă în viețile lor cu mult drag. Am locuit cu ei patru luni, timp în care am ajuns să îi cunosc, să învăț limba portugheză și să cunosc câte puțin din tradițiile portughezilor. Experiența de student Erasmus a fost unică pentru că am avut șansa de a mă dezvolta și de a avea sprijinul din partea universității și a profesorilor pentru a face această experiență cât mai frumoasă.”
Corina Jurja, 24 de ani, Universitatea din Varșovia (Uniwersytet Warszawski), contabil: „Aventura și bucuria de a studia în Polonia încep odată cu învățarea acestei limbi, care la început îți dă dureri de cap, iar la final te face să o îndrăgești. Universitatea din Varșovia mi-a arătat cât de organizate sunt aici secretariatele și oamenii care stau la coadă pentru a-și rezolva o problemă, cât de structurate și bine puse la punct sunt cursurile și materialele, cât de importante sunt prezența și activitatea ta la cursuri. Studiind în Varșovia, am intrat în contact cu istoria zbuciumată a țării și am văzut cât de mult își apreciază polonezii poporul. Am ajuns să vorbesc una dintre cele mai grele limbi ale lumii. Am învățat de la polonezi că, oricât de greu ți-ar fi în a te realiza, să nu te dai bătut niciodată. Am intrat în contact direct cu o cultură deosebită, cu oameni frumoși și cu o țară în care majoritatea lucrurilor sunt bine puse la punct.”
Valentin Tarău, 23 de ani, Universitatea Aristotel - Tesalonic, student: „În ultimul an de studii de licență, am beneficiat de bursa Erasmus în urma unui interviu de departajare realizat de profesorii coordonatori din cadrul facultății. Experiența plecării mele a fost una cu adevărat proniatoare, căci la finalul celui de-al doilea an de facultate am mers pentru prima dată în Grecia, în Tesalonic, împreună cu un bun prieten care tocmai ce finalizase un semestru de studii acolo, fiind beneficiar al aceleiași burse. Scopul vizitei noastre a fost concis: să îmi prezinte un preot minunat, pe arhimandritul Methodie Alexiou, paroh al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Grigorie Palama», din Tesalonic. În experiența Erasmus am plecat cu multă încântare şi poftă de studiu. Printre obiectivele pe care mi le propusesem, un loc de frunte a reprezentat apropierea de părintele Methodie, urmat îndeaproape de finalizarea cu bine a cursurilor în cadrul Universității Aristotel, studierea şi aprofundarea limbii grecești şi, desigur, vizitarea locurilor sfinte. În paralel cu școala de limbă, care îmi ocupa prima parte a zilei, am urmat cursuri la facultate, în cea de-a doua parte din zi. Aici, prezentările interactive şi ancorate în realitățile vieţii realizate de profesori îmi dădeau șansa să mă bucur din plin de această experiență.
Consider că am avut doar de câștigat. Trebuie să recunosc faptul că pentru mine a reprezentat un pas important, care mi-a deschis mult orizonturile, m-a ajutat să relaționez mult mai bine cu oamenii, să am acces la informație, dându-mi multă încredere în puterile mele. Pe viitor îmi doresc să aprofundez şi mai mult limba greacă şi să pot urma studiile de master în cadrul aceleiași facultăți.”