Domnul meu și Dumnezeul meu, cu ce-l putem bucura noi, copiii, părinții și dascălii pe aproapele nostru, în aceste zile minunate de sărbătoare? Către cine să ne deschidem acum, Părinte, cerul inimii noastre,
„Aici am înţeles că suntem fiii unui singur Dumnezeu”
„De curând am participat, pentru al treilea an consecutiv, la Nemțişor, locul meu preferat, în care poți să-ți petreci frumos trei din cele 100 de zile de vară. Pot să descriu această tabără printr-un singur cuvânt: emoție. Şi nu, nu emoții negative, ci constructive, care te ajută să ieşi din zona de confort şi să descoperi lucruri noi. Emoțiile apar odată ce intri în poienița de la Nemțișor, atunci când toți ne adunăm, când ne prindem de mână, formând astfel o horă mare, la fel ca aceea din 1918, când toate teritoriile românești s-au unit, formându-se România Mare, România noastră! Aici am înţeles că suntem fiii unui singur Dumnezeu, de Care depinde totul și Care ne ține în putere pentru a ne împlini vocația pe acest pământ.” Acestea sunt gândurile Dianei, o tânără de 16 ani care a participat la cea mai mare tabără de tineret organizată în Arhiepiscopia Iașilor, în perioada 22-25 iulie. Alți 1.200 de tineri i-au fost alături.
Situată în vecinătatea Mănăstirii Neamț, Poiana Prieteniei - cum mai este denumit acest loc binecuvântat de Dumnezeu - a devenit de nouă ani locul de întâlnire al tinerilor din nord-estul țării, la care s-au adăugat treptat tineri din Republica Moldova, Ucraina și diasporă.
Tinerii privesc spre noi, așteptând să fie ajutați
Wayne Gretzky este, fără îndoială, cel mai mare jucător de hochei din toate timpurile. Îmi aduc aminte că l-am auzit explicând într-un interviu motivul pentru care a avut succes: „Cei mai mulți jucători urmăresc pucul pe gheață. Eu nu am patinat niciodată spre locul în care se află pucul, ci am luat-o în direcția în care se îndrepta el”. Capacitatea de a anticipa ne ajută să ne pregătim pentru ce va urma. Dacă nu ne îngrijim de educația tinerilor acum, nu avem dreptul ca mai târziu să îi judecăm pentru greșelile lor. O Biserică în care tinerii sunt neglijați este ca o familie în care unul sau ambii părinți sunt plecați în străinătate pentru „binele” copiilor, iar după ani de despărțire își doresc aceeași legătură de iubire sau afecțiune ca în vremurile petrecute împreună. Este clar că tinerii de acum nu mai sunt ca aceia din generațiile trecute. Nu putem spune că sunt mai răi sau mai buni. Asta o știe Dumnezeu. Ce știm sigur este că tinerii privesc spre noi așteptând să fie ajutați.
Un alt proiect adresat copiilor și tinerilor este cel numit „Tabăra din pridvorul satului”. Cele 48 de tabere cu peste 3.700 de beneficiari și 7.000 de ore de voluntariat nu își propun doar să întindă, pentru câteva zile, o mână de ajutor tânărului din satele Arhiepiscopiei Iașilor, ci își doresc să-i inspire pe tineri, să le dea curaj să învețe și să se formeze ca oameni.
Tinerii din grupele parohiale, dar și din Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) și din Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) mărturisesc că un mare bine pe care Biserica l-a făcut este adunarea lor împreună. Cu ocazia participării la aceste tabere, tinerii învață că, într-o relație de prietenie, eforturile sunt împărțite, iar efectele, multiplicate. Când te asociezi cu persoana potrivită este ca și cum 1+1=3. Există o sinergie care apare în momentul în care mai mulți sunt împreună. La fel este și cu tinerii care sunt așezați împreună. Reușesc să facă lucruri pe care nu le-au gândit vreodată a fi posibile.
Plecând de la nevoile concrete ale tinerilor: de a se întâlni, de a comunica și de a împărtăși experiențe de viață, în contextul anului 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, cel mai însemnat eveniment al istoriei românilor, Arhiepiscopia Iașilor organizează, în perioada 24-26 august 2018, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM 2018). Tema evenimentului este „Unitatea – izvor de înțelepciune și putere pentru tineri. Despre valorile ce unesc un neam”.
Centenarul Marii Uniri este un bun prilej de a răspunde, împreună cu tinerii, la întrebări fundamentale precum: cine suntem și cum vrem să fim, ce înseamnă pentru noi identitate națională, neam, patrie, limbă românească? Una dintre dimensiunile Centenarului este cea educativă. Tânăra generație, societatea românească, în ansamblul ei, are ocazia să-și reîmprospăteze, să-și reamintească istoria, valorile neamului nostru românesc și să înțeleagă efortul și sacrificiul generației Marii Uniri. Timp de 3 zile, organizăm în Iași, pentru 1.600 de tineri, dintre care 400 din Basarabia și Bucovina, un program complex, cu manifestări culturale (vizitarea traseului Marii Uniri), artistice (concerte de muzică folk și de muzică populară) și educative (conferința maestrului Dan Puric, ateliere de discuții, Festivalul Bucuriei).
Noi, cei din Biserică, trebuie să înţelegem că această lucrare a lui Dumnezeu pentru tineri, pentru fiecare tânăr în parte, nu se face „din oficiu” și nici la întâmplare, ci cu pregătire, gândit și particularizat, creând contexte în care tinerii să fie aduşi aproape de preotul paroh şi, cu ajutorul voluntarilor, întregul grup să treacă prin experienţe care îi ajută, pe fiecare în parte, să se descopere, să capete încredere în ei și în ceilalți, să fie împreună... în Biserică.