Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Aproape 800 de locuri la admitere la „universitatea verde“ din capătul Copoului
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV), instituţie de învăţământ superior de stat, înfiinţată în anul 1912, funcţionează cu patru facultăţi care oferă studii universitare de licenţă de 3, 4 şi 6 ani, cu recunoaştere europeană, pentru zece specializări din topul cerinţelor pieţei muncii.
Cei care urmează cursurile la USAMV pot obţine titlul de licenţiat în domeniile agronomie, horticultură, ingineria produselor alimentare, inginerie şi management în agricultură, biologie, zootehnie şi medicină veterinară şi diplome recunoscute în Uniunea Europeană.
USAMV promite celor care se înscriu la facultăţile sale stagii de pregătire la universităţi de prestigiu din Germania, Franţa, Italia, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Cehia, Statele Unite ale Americii, Egipt, stagii de practică la unităţi de producţie şi cercetare din ţară şi străinătate, campus electronic şi bibliotecă computerizată, bază sportivă cu două săli de sport, pistă de atletism, terenuri de tenis, fotbal şi handbal, cazare şi masă în campusul studenţesc, burse din fondurile bugetare pentru studenţii cu rezultate bune şi foarte bune, iar pentru situaţii şcolare deosebite se acordă burse sociale, locuri gratuite în cămin, continuarea pregătirii prin master şi doctorat.
Locurile scoase la concurs şi ultimele medii de admitere de anul trecut
Perioada de înscriere a candidaţilor la admiterea pentru studii de licenţă şi master a început pe 16 iulie şi continuă până pe 25 iulie, iar în cazul în care vor rămâne locuri libere, se va mai organiza o sesiune de admitere în perioada 10-14 septembrie. De asemenea, pentru cei care doresc să urmeze facultăţile din cadrul USAMV Iaşi în regim de învăţământ la distanţă se pot înscrie în perioada 3-28 septembrie. Pot participa la concursul de admitere absolvenţii de liceu cu diploma de bacalaureat. Absolvenţii de liceu care au obţinut distincţii la olimpiade pot fi înscrişi în învăţământul superior fără concurs de admitere, în condiţiile legii.
Studiile din învăţământul universitar agronomic se încheie cu examen de licenţă, absolvenţii dobândind titlul de „inginer“ în specializarea urmată, respectiv „licenţiat“ în medicină veterinară sau biologie.
USAMV scoate la concurs pentru admiterea din acest an 374 de locuri la buget şi 405 locuri la taxă
Facultatea de Agricultură are la domeniul Agronomie, specializarea Agricultură (4 ani) şi Montanologie (4 ani), un număr de 66 de locuri la buget, 50 la taxă, iar taxa este de 2.000 lei pe an. La domeniul Inginerie şi management, specializarea Inginerie economică în agricultură (4 ani), sunt 32 de locuri la buget, 50 la taxă şi 2.200 lei reprezintă taxa pe un an. La domeniul Ingineria produselor alimentare, specializarea Tehnologia prelucrării produselor agricole (4 ani), sunt 36 de locuri la buget, 50 locuri la taxă, iar 2.400 lei reprezintă taxa pentru un an.
La domeniul Biologie, specializarea Biologie (3 ani), sunt 30 locuri de la buget, 25 la taxă, iar 2.100 lei reprezintă taxa pentru un an.
La Facultatea de Horticultură, la specializările de Horticultură (4 ani) şi Peisagistică (4 ani), sunt 66 locuri la buget, 80 locuri la taxă, 2000 lei este taxa pentru un an de studii.
La Facultatea de Zootehnie, specializarea Zootehnie (4 ani) şi Piscicultură şi Acvacultură (4 ani), sunt 66 locuri la buget, 50 locuri la taxă, iar taxa pe un an de studii este de 2.000 lei.
La Facultatea de Medicină Veterinară, specializarea de Medicină veterinară (6 ani), sunt 74 locuri la buget, 100 locuri la taxă, iar taxa pentru un an de studii este de 2.600 lei.
Pentru candidaţii de etnie romă sunt 2 locuri finanţate de la buget, iar pentru tineri din Republica Moldova, absolvenţi de licee din România sunt tot 2 locuri.
La admiterea de anul trecut, la Facultatea de Agricultură, specializarea Agronomie, ultima medie cu care s-a intrat a fost 7.27 la buget şi 6.28 la taxă. La specializarea Inginerie şi management în agricultură, ultima medie a fost de 8.63 la buget, iar 6.13 a fost ultima medie pe locurile cu taxă. La specializarea Ingineria produselor alimentare, ultima medie la buget a fost 8.85, iar la taxă s-a intrat cu 7.51. La specializarea Biologie, ultima medie la buget a fost 7.29, iar la taxă ultima medie a fost 6.50.
La Facultatea de Horticultură, specializarea Horticultură, ultima medie a fost 7.97 pentru locurile la buget, iar la taxă s-a intrat cu 6.34.
La Facultatea de Zootehnie, la specialzairea Zootehnie, s-a intrat cu media 7.19 pe locurile la buget, iar la taxă s-a intrat cu 6.28.
La Facultatea de Medicină Veterinară s-a intrat anul trecut cu media 8.80 la buget, iar la taxă ultima medie a fost 7.09.
Acte necesare la înscriere
Fiecare candidat va completa o cerere de înscriere în care se vor menţiona, sub semnătura proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv. La cererea de înscriere se anexează mai multe acte, precum diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, precum şi foaia matricolă, ambele în original, certificatul de naştere, în copie legalizată, copia actului de identitate (buletin/carte identitate), adeverinţă medicală tip, eliberată de cabinetele medicale şcolare sau dispensarul teritorial. Comisiile de admitere pot solicita, după caz, şi avizul medicului Universitaţii. De asemenea, mai sunt necesare patru fotografii color tip buletin de identitate (3/4 cm), pentru candidaţii studenţi se solicită o adeverinţă din care să rezulte calitatea de student, copie legalizată după diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, precum şi după foaia matricolă (pentru studenţii care urmează al doilea domeniu). În cazul în care candidatul este înscris pentru concurs şi la o altă facultate/domeniu, în locul diplomei de bacalaureat sau adeverinţei în original, va anexa o copie legalizată şi copia legitimaţiei de înscriere la prima facultate/domeniu, care se autentifică, după original, de către secretariatul la care se face prima înscriere, diploma de licenţă sau diploma echivalentă cu aceasta, precum şi diploma de absolvire pentru absolvenţii care doresc să urmeze o a doua specializare, chitanţa de plată a taxei de înscriere stabilită de Senatul Universităţii. Candidaţii care doresc să urmeze al doilea domeniu (studenţi/absolvenţi) vor prezenta o adeverinţă eliberată de facultatea primului domeniu/specializare, din care să rezulte numărul anilor în care au fost susţinuţi de la bugetul de stat. De asemenea, se vor anexa actele doveditoare, în baza cărora se aprobă, la cerere, scutirea de taxă pentru înscriere (orfani de ambii părinţi, Casa de copii, urmaşi ai celor decedaţi sau răniţi în Revoluţia din decembrie 1989, copiii personalului didactic din învăţământul superior, a personalului tehnico-administrativ din universitatea proprie şi a personalului didactic titular din învăţământul preuniversitar (în activitate, pensionat sau decedat). Scutirea de taxa pentru înscriere se acordă numai o singura dată, acolo unde candidatul depune actele în original.
Absolvenţii de liceu promoţia 2007 pot prezenta, în locul diplomei de bacalaureat adeverinţă tip că au absolvit liceul şi au promovat examenul de bacalaureat, cu specificarea mediei examenului de bacalaureat şi a mediei generale a anilor de liceu, însoţită de foaia matricolă. Candidaţii din această categorie admişi la concursul de admitere au obligaţia de a depune diploma de bacalaureat în original, până cel târziu la data începerii anului universitar 2007/2008.
Admiterea se face pe baza rezultatelor obţinute în liceu şi la bacalaureat
Admiterea candidaţilor în învăţământul superior la toate domeniile se face fără probe de examen, criteriile de departajare fiind rezultatele obţinute în timpul şcolarizării preuniversitare, după cum urmează: media generală a anilor de studiu în liceu, 75%, şi media la bacalaureat, 25%. Candidaţii din lista finală, situaţi sub „linia de admitere“, pot fi înscrişi pe baza de cerere ca studenţi în regim cu taxă.
Candidaţii la admitere în învăţământul universitar de licenţă sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat (sau echivalentă cu aceasta), cetăţeni ai României şi absolvenţi ai instituţiilor din Spaţiul European al Învăţământului Superior sau din Federaţia Statelor Elveţiene.
Un candidat poate participa concomitent la concursul pentru admitere la mai multe domenii din aceeaşi instituţie sau din instituţii de învăţământ superior diferite, în condiţiile stabilite de Senatul universităţii, dar poate fi admis numai la un singur domeniu pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat.
Candidatul admis la mai multe universităţi/domenii trebuie să opteze pentru aceea/acela la care doreşte să fie subvenţionat de la bugetul de stat, prin prezentarea dosarului cu actele în original în termen de 6 zile de la data afişării rezultatelor concursului. Candidaţii declaraţi admişi vor încheia contractul de studii şi vor achita taxa de înmatriculare, de 50 RON, în termen de 6 zile de la afişarea rezultatelor.
Studenţii acceptaţi pentru locurile de studiu cu taxă se stabilesc din rândul candidaţilor la admitere situaţi sub ultimul admis pe locurile finanţate de la bugetul de stat, în ordinea descrescătoare a clasificării lor, făcută pe baza criteriilor de admitere, la solicitarea scrisă a candidaţilor, în termen de maximum 6 zile de la data afişării rezultatelor.