Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul și mă bucur de frumusețea lui, gândindu-mă la minunatul nostru Creator, Căruia psalmistul i-a închinat cuvinte de laudă: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 18, 1). Din peștera Sfinților Misail și Daniil, gândul meu de mângâiere se îndreaptă către tine, surioara mea dragă, cu nume de dor.
Au fost aprobate noile manuale școlare la disciplina Religie - cultul ortodox, pentru clasa a VI-a
În acest an, la nivelul învățământului preuniversitar românesc continuă procesul de înnoire a manualelor școlare, realizate în conformitate cu programa școlară în vigoare. Una dintre licitațiile organizate recent de Ministerul Educației cu scopul achiziționării de noi manuale a vizat și disciplina Religie - cultul ortodox, clasa a VI-a.
Ținând cont de faptul că pentru materialele didactice la disciplina Religie este necesară și obținerea avizului cultului, Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale a organizat, în primăvara acestui an, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o sesiune de evaluare și avizare a proiectelor de manuale școlare la disciplina Religie - cultul ortodox, pentru clasa a VI-a. La această sesiune de evaluare și avizare s-au înscris cinci edituri, care au participat cu materiale didactice de calitate, elaborate de către autori cu o vastă experiență, din mai multe județe ale ţării.
Membrii Comisiei Patriarhiei Române pentru Curriculumul Disciplinei Şcolare Religie au analizat și evaluat proiectele de manuale școlare depuse, oferind sprijin colectivelor de autori și editurilor, prin formularea unor observații și recomandări menite să contribuie la îmbunătățirea materialelor. La finalul sesiunii de evaluare și avizare, cele cinci proiecte de manuale au fost avizate de Patriarhia Română, participând la procedura de licitație publică, organizată de Ministerul Educației.
În urma finalizării tuturor etapelor din cadrul licitației, au fost declarate câștigătoare toate cele cinci manuale școlare de Religie - cultul ortodox, pentru clasa a VI-a, fiecare dintre acestea obținând peste 95 de puncte din 100 posibile. Le menționăm în ordinea descrescătoare a punctajului total obținut: Editura Didactică şi Pedagogică SA (autori: prof. Sorina-Mihaela Ciucă și prof. dr. Dragoș-Ioan Ioniță); Editura Akademos Art (autori: prof. Cristian Alexa și prof. Mirela Șova); Editura Corint Logistic (autori: prof. dr. Cristina Benga, prof. Aurora Ciachir, prof. Niculina Filat, prof. Mihaela Ghițiu și prof. Ioana Niculae); Editura CD Press (autori: prof. dr. Ionița Timiș, prof. Ionica-Viorica Popa, prof. Florian Popa, prof. Simona Căprescu și conf. univ. dr. Vasile Timiș); Editura Litera (autori: prof. Ioana Corujan, prof. Mihaela-Maria Guicin, prof. Cristina Ionela Boruz, prof. Florica Grecu, prof. Laura Marilena Lăcraru, prof. Florina Despina Mihală și prof. Bogdan-Marius Negrea).
Noile manuale școlare au fost aprobate prin Ordinul ministrului educației nr. 5022/06. 07.2023 și pot fi consultate pe platforma www.manuale.edu.ro, în ambele variante - tipărită (PDF) și digitală interactivă. Între 11 şi 25 iulie 2023 va avea loc perioada de selecție, fiecare unitate de învățământ din țară având posibilitatea să opteze, în consultare cu profesorii de religie, pentru unul din cele cinci manuale școlare noi, avizate de Patriarhia Română și aprobate de Ministerul Educației. Ulterior, manualele vor fi tipărite și distribuite în școli, venind în sprijinul profesorilor și elevilor, în cadrul activităților desfășurate la clasă.