De curând m-am întâlnit cu un om frumos, o fostă elevă dragă sufletului meu, olimpică la Religie, ambițioasă, cultivată și inteligentă, care a studiat în Anglia. Răstignită între dorința de realizare profesională, probleme de familie și viața duhovnicească, greu încercată în peisajul de patimi descoperite în climatul magic al Angliei, prinsă în închisoarea unei iubiri neîmplinite, dar și în capcana unui sistem de exploatare a tinerilor bursieri imigranți, a cedat ispitei de a da vina pe Dumnezeu și a intrat în depresie.
Au început înscrierile în învăţământul primar
Cererile de înscriere în clasa pregătitoare pot fi depuse până la data de 28 aprilie. Pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2021 şi care au frecventat grădiniţa, evaluarea dezvoltării psihosomatice nu mai este necesară, ci doar o recomandare de la grădiniţă.
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, după cum precizează Ministerul Educaţiei. Tot în clasa pregătitoare pot fi înscrişi şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2021, însă doar în baza unei recomandări de la grădiniţă. În anii anteriori, aceştia erau evaluaţi psihosomatic în Centrele Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), însă în acest an condiţia a fost eliminată ca urmare a perioadei pandemice dificile pe care o traversăm. Pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate sunt necesare evaluările psihosomatice, acestea urmând a se realiza după o programare prealabilă.
Completarea cererilor-tip de înscriere se va face până la data de 28 aprilie de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor. Dosarul va mai cuprinde recomandarea de la grădiniță, respectiv rezultatul evaluării psihosomatice, copie a actului de identitate al părinților/părintelui, copie a certificatului de naștere al copilului (certificate „conform cu originalul” de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale), avizul medicului de familie sau al medicului şcolar potrivit căruia elevul este „apt de şcoală”, o declaraţie pe proprie răspundere şi alte documente în funcţie de starea civilă a părinţilor.
Ministerul Educaţiei atrage atenţia asupra faptului că cererile completate online „nu garantează înscrierea copilului în unitatea de învățământ și nu elimină obligativitatea de a vă prezenta la unitatea de învăţământ unde doriţi înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării înscrierii. Acest formular vă permite doar să vă prezentați la secretariatul școlii cu datele copilului precompletate, scurtând timpul de așteptare”. Validarea cererii de înscriere se va face în aplicaţia informatică dedicată procesului.
În zilele de 10 şi 11 mai, Comisia naţională procesează cererile-tip şi repartizează copiii la şcoala de circumscripţie. În perioada 11-18 mai 2021 se vor procesa, la nivelul unităților de învățământ, solicitările prin care părinţii optează pentru înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la cea de circumscripție, pe locurile rămase libere, care vor fi afişate în data de 20 mai în unitățile de învățământ, respectiv pe site-urile inspectoratelor școlare. O a doua etapă de înscrieri se va desfăşura între 24 şi 31 mai, pe locurile rămase disponibile pentru copiii care nu au fost cuprinşi în nici o unitate de învăţământ. În data de 4 iunie 2021 vor fi afișate listele finale în şcoli. Ministerul Educaţiei precizează însă că dacă şi după această etapă vor exista situaţii punctuale cu copii neînscrişi, solicitările acestora vor fi rezolvate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene în perioada 1-10 septembrie 2021, „având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului”. (O. N.)