De curând m-am întâlnit cu un om frumos, o fostă elevă dragă sufletului meu, olimpică la Religie, ambițioasă, cultivată și inteligentă, care a studiat în Anglia. Răstignită între dorința de realizare profesională, probleme de familie și viața duhovnicească, greu încercată în peisajul de patimi descoperite în climatul magic al Angliei, prinsă în închisoarea unei iubiri neîmplinite, dar și în capcana unui sistem de exploatare a tinerilor bursieri imigranți, a cedat ispitei de a da vina pe Dumnezeu și a intrat în depresie.
Au început înscrierile la facultate
Cu toate că cei mai mulți dintre potențialii candidați, absolvenții de liceu din acest an, nu au finalizat bacalaureatul, o parte din universități au inițiat deja înscrierile la facultate, în timp ce la altele depunerea dosarelor de admitere începe luni, 12 iulie.
La Universitatea din Bucureşti, pentru programele de licenţă şi master, care au alocate în total 7.865 de locuri bugetate, concursul de admitere se desfăşoară în perioada 1-30 iulie, fiecare facultate având propriul calendar. Înscrierea şi admiterea în majoritatea facultăţilor se fac online, toate informațiile fiind disponibile la adresa aceasta.
Înscrierile pentru admiterea la facultăţile Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti au început în 5 iulie pentru studii de licenţă şi în 28 iunie pentru master. Sunt disponibile peste 5.400 de locuri la licență și master, din care 2.312 la buget. Informaţii complete privind admiterea se găsesc pe site-ul universității.
Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca scoate la concurs, la nivel de licenţă şi master, aproape 29.000 de locuri, dintre care peste 9.000 de locuri sunt bugetate, iar înscrierile încep luni, 12 iulie. Dintre locurile la buget, 30 sunt alocate candidaţilor de etnie rromă, 188 absolvenţilor de licee din mediul rural, 15 candidaţilor proveniţi din sistemul de protecţie socială, 128 românilor din afara graniţelor ţării, arată UBB.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul universitar 2020-2021, în România erau înscrişi în învăţământul superior 560.500 de studenţi, iar cele mai atractive specializări au fost cele din grupa afaceri, administraţie şi drept (24,5% din totalul studenţilor), respectiv inginerie, prelucrare şi construcţii (20,3% din total). (C. Z.)