În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Au început înscrierile la facultate
Instituţiile de învăţământ superior din întreaga ţară au dat startul primei sesiuni de admitere la programele de licenţă şi master. Calendarul admiterii, taxele de înscriere şi forma de admitere diferă de la o facultate la alta. Absolvenţii de liceu au la dispoziţie platformele online de admitere unde găsesc informaţii utile atât privind admiterea şi perioada de înscriere, cât şi taxele percepute.
Universitatea din Bucureşti a scos la concurs pentru admiterea din acest an peste 8.000 de locuri bugetate (licenţă şi master), după cum informează instituţia într-un comunicat. Pentru admiterea din 2022 - sesiunile iulie şi septembrie - Universitatea din Bucureşti propune câteva programe de studiu noi, „dezvoltate ca răspuns la dinamica socio-economică actuală şi la provocările viitorului”, dar şi „locuri alocate domeniilor prioritare de dezvoltare a României”, destinate absolvenţilor de liceu din mediul rural, celor de etnie romă şi celor cu cerinţe educaţionale speciale.
În funcţie de facultate se disting cinci forme de admitere: pe baza mediei de la bacalaureat, pe baza mediei de la bacalaureat și a unui eseu motivațional, pe baza unei formule mixte, pe baza unui interviu motivațional sau pe bază de examen.
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, a Universității din București, înscrierile pentru cele patru programe de studii universitare de licență (Teologie pastorală, Teologie didactică, Teologie Asistență socială și Artă sacră) se fac doar în format fizic până la data de 15 iulie 2022. Aici sunt programate următoarele probe de concurs: testul de aptitudini socio-umane - marți, 19 iulie; dicție și aptitudini muzicale (pentru absolvenții de liceu - specializarea Teologie pastorală) - marți, 19 iulie; interviu Teologie dogmatică (pentru toți candidații, exceptând specializarea Teologie ortodoxă - Artă sacră) - joi, 21 iulie; proba de desen (pentru candidații la specializarea Teologie ortodoxă - Artă sacră) - joi, 21 iulie. Rezultatele se vor afişa în data de 26 iulie.
Fiii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Bucureștilor care doresc să obţină binecuvântarea chiriarhului în vederea înscrierii la facultate sunt îndemnaţi să acceseze următorul link: https://ftoub.unibuc.ro/wp-content/uploads/2022/06/Grafic-acordare-binecuvantari-avize-scrise-_-FTOUB-_-Licenta-2022.pdf.
Academia de Studii Economice din București propune peste 7.000 de locuri, aproape jumătate fiind finanțate de la bugetul de stat, iar Politehnica București pune la dispoziție 4.471 de locuri la buget și 1.095 cu taxă. La Politehnică înscrierea la concursul de admitere se desfășoară prin intermediul platformei online.
La facultăţile Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca concursul de admitere se desfăşoară în perioada 11-28 iulie. Oferta universităţii clujene cuprinde peste 5.000 de locuri bugetate pentru absolvenții de liceu și peste 10.000 de locuri cu taxă.
Admiterea la Universitatea de Vest din Timişoara se desfăşoară până la 29 iulie 2022, fiind disponibile 5.000 de locuri cu peste 160 de programe de studii de licenţă sau masterat.
La Iaşi, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, pentru toate formele de învăţământ (învăţământ cu frecvenţă, frecvenţă redusă şi învăţământ la distanţă) de la cele 15 facultăţi înscrierea se poate realiza online între 11 şi 16 iulie.
Universităţile de medicină din ţară au programat examen de admitere la toate specializările în data de 24 iulie. În afara specializărilor binecunoscute din cadrul Facultăţilor de Medicină generală, Medicină dentară şi Farmacie, există alte două specializări cu un potenţial de dezvoltare foarte mare, respectiv „bioinginerie” la UMF Iaşi şi „inginerie medicală” la UMF Tg. Mureş. (O. N.)