În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Bucuria întâlnirii tinerilor în Hristos
Începutul anului bisericesc a fost marcat de Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO). După Baia Mare, Cluj, București și Iași, ediția de anul acesta s-a desfășurat la Sibiu, în perioada 6-9 septembrie, sub deviza Unitate - Credință - Neam.
ITO 2018 a fost un eveniment cu caracter național și internațional, participând tineri ortodocși din România, dar și din numeroase alte țări: Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveția, Turcia, India și altele.
Întâlnirea de la Sibiu a creat cadrul în care tinerii au putut găsi modele de urmat, trăind experiențe formatoare, care au încurajat dialogul liber. Acest lucru se poate observa și din mărturiile celor care au participat și care au avut bucuria de a ne împărtăși din emoțiile pe care le-au trăit la acest eveniment.
„Pot să mărturisesc că am așteptat cu mare drag ediția de anul acesta, fiindcă aveam nevoie să mă încarc de duh, de bucurie și de motivație pentru noul an ce se anunţa a fi plin de activități. Este a cincea ediție la care particip și mă bucur că evenimentul capătă amploare și se conturează ca o tradiție în cadrul Bisericii, care din prisma activităților desfăşurate se arată a fi un actor important atât în formarea spirituală a tinerilor, cât și în dezvoltarea personală a acestora, astfel încât ei să devină puncte de referință într-o societate de-a dreptul bulversată. Mă bucur că am avut ocazia să întâlnesc atât de mulți oameni faini, din toate părțile țării și din întreaga comunitate ortodoxă și că mi-am confirmat din nou simțământul că Biserica e vie și are un cuvânt de spus în viața socială a românilor”. (Cătălin Armaş, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului)
„Dragă tinere ITO-ist, fie că ești un ITO-ist boboc sau unul cu vechime, sunt sigură că acest eveniment a zidit ceva în sufletul tău. Atunci, ca participant, ai trăit și ai simțit ce înseamnă ITO. Acum, după ce timpul s-a scurs, probabil încerci să înțelegi. De cinci ani, toamna începe cu această sărbătoare.
Atmosfera ITO se răspândește rapid încă din autocar. Rugăciune, mai apoi cântece, discuții amicale, râsete, impresii împărtășite și dulciuri împărțite. Ajungi la Sibiu, unde voluntari tineri și entuziaști îți oferă sprijinul și, totodată, prietenia lor. Următoarele zile se derulează într-un ritm atât de alert, că abia ții pasul. Începi cu rugăciunea și sfârșești tot astfel, căci râvna trebuie exersată mereu. Dar te bucuri când realizezi cât de frumos se împletește aceasta cu energia spectacolelor susținute de artiști de renume, care promovează muzica, dansul, dar și niște modele, principii și valori perene, de care ai atâta nevoie.
Îți propui să te întorci acasă mai bogat, mai împlinit. Și reușești asta, căci programul întâlnirii cuprinde doar activități menite să îți deschidă orizonturi. Și iată cum ajungi să experimentezi meșteșugurile tradiționale, să țeși la război, să pictezi icoane pe sticlă sau să sufli în tulnic, să te pui - altfel spus - în pielea celor care, acum un veac, ți-au dăruit țara aceasta frumoasă.
Pline de energie și de creativitate sunt și workshopurile organizate în școli, care promovează discuțiile libere și constructive pe teme de interes. În fiecare an, primești și oferi, la rândul tău, ceva în cadrul acestor dezbateri. După ce înțelegi aceasta, nu te mai temi să te exprimi. Știi că nu există răspunsuri bune sau greșite, ci doar păreri pe care ți le asumi.
După cum este creștinește, mergi mai apoi să oferi ceva din bogăția dobândită, împărtășind bucuria pe străzile sibiene, în cadrul procesiunii ITO. Se creează astfel o atmosferă profundă, tainică, atât cu aproapele, cât și cu Hristos, Care este mereu în mijlocul nostru.
Fiecare clipă îți umple sufletul de bucurie și de dragoste. Ai vrea să cuprinzi toată lumea într-o îmbrățișare și să spui tuturor ce bine îți este când trăiești roadele vieții întru Hristos. Ai vrea să nu se mai termine...” (Alexandra-Teodora Mândra, Arhiepiscopia Aradului)
„Întâlnirea Tineretului Ortodox de la Sibiu a fost un prilej de bucurie pentru mine ca tânăr al Bisericii. Recunosc că a fost prima dată când am participat la un asemenea eveniment și că am fost încântat de amploarea și frumusețea lui. Programul a avut rolul de a ne integra într-o viziune specifică trăirii ortodoxe, începând cu rugăciunea de dimineață, din curtea căminului unde am fost cazați și cu participarea la Sfânta Liturghie din măreața Catedrală a Sibiului, închinată Sfintei Treimi. În același timp, în calitate de coordonator al grupului de tineri din Arhiepiscopia Craiovei, am avut șansa de a observa elementele care au ținut de organizarea acestei întâlniri, având în vedere că voi face parte din echipa care va coordona ITO Craiova 2019. M-a impresionat faptul că toți participanții noștri și-au exprimat intenția de a deveni voluntari pentru întâlnirea de anul viitor și că discuțiile între noi continuă pe grupurile de socializare, unde fiecare tânăr are ocazia să-și spună punctul de vedere, tocmai pentru ca tinerii care vor veni la Craiova, în septembrie 2019, să aibă parte de o experiență de neuitat”. (Doru Marcu, Arhiepiscopia Craiovei)
„Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din mai multe țări ne-a arătat că, indiferent de problemele cu care ne confruntăm, nu suntem singuri, ci Hristos va fi mereu cu noi, în mijlocul nostru. Aici am învățat ce sunt prietenia, colegialitatea, unitatea; a fost o atmosferă plăcută, alături de oameni plini de viață.
Pe parcursul zilelor petrecute la Sibiu am trăit momente unice: rugăciunile rostite împreună cu toți tinerii și cântările pe care le-am intonat în cadrul Sfintei Liturghii ne-au înălțat sufletele către Dumnezeu. A fost o adevărată bucurie să putem vizita obiectivele turistice și să simțim Biserica cât mai aproape de tineri prin cuvintele frumoase rostite de clericii prezenți.
Am ascultat vocile cristaline ale copiilor care ne-au încântat inimile cu cântările lor, amintindu-ne că toți suntem un neam, avem aceeași credință și doar prin unitatea dintre noi putem să biruim orice vremuri și orice necazuri.
Prin activitățile desfășurate în cadrul întrunirii de la Sibiu, am realizat că nu este bucurie mai mare decât cea de a vorbi cu dragoste despre Hristos și de a-L împărtăși celor din jur; de a căuta să-L cunoaştem pe Dumnezeu și să-L iubim, așa cum și El ne iubește”. (Silvia Caraman, Arhiepiscopia Bucureștilor)
„De la prima ediție la care am participat, ITO a devenit o mărturisire de credință la care îmi doresc să iau parte în fiecare an, alături de celelalte mii de tineri. Astfel, chiar dacă nu locuiesc în Sibiu, anul acesta mi-am pus rucsacul în spate și m-am înscris ca voluntar. Mi-am dorit să pot oferi înapoi ceea ce am primit ani la rând ca participant. Experiența dezbaterilor a rămas în sufletul meu pentru că m-a făcut să conștientizez puterea de schimbare pe care noi, tinerii, o avem. Motivată fiind de aceasta, am ales echipa voluntarilor facilitatori și a celor de la Evenimente. În cele patru zile, m-am întrebat cum arată tinerii de azi, din Biserică, despre care mulți își dau cu părerea, fără să-i cunoască. Fiind alături de ei la activități, pot afirma că portretul tinerilor de la ITO 2018 este unul luminos: sunt mai vii în credință ca niciodată, mai plini de idei și arde în ei dorința de a se implica, după cum a mărturisit o participantă la finalul dezbaterii: Am simțit că ideile mele prind viață, că sunt ascultată și înțeleasă. Aș descrie experiența de voluntar la ITO astfel: curaj de mărturisire a Adevărului”. (Alexandra-Maria Mihăilă, voluntar ITO 2018 - Sibiu)