În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Burse academice pentru elevii studioşi
Academia Română a lansat cel de-al doilea apel de acordare a burselor pentru zece elevi cu rezultate școlare excepționale, care trăiesc în medii defavorizate. Acordarea de burse pentru elevii studioși face parte din programul intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii”.
Elevii cu rezultate de excepție, care au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea studiilor la nivel de excelență, sunt susţinuţi financiar de Academia Română, care acordă burse lunare în valoare de 1.000 de lei. În anul școlar 2023-2024 vor fi acordate 10 astfel de burse, dosarele de candidatură urmând a fi transmise până la data de 15 martie 2023 în format electronic, la adresa cancelaria@acad.ro sau georgeta.stanciu@acad.ro, sau prin poștă, la adresa Academia Română - Direcția Cancelarie, Programul „Academia Română în dialog cu tinerii“, Calea Victoriei nr. 125, București, sector 1, cod 010071.
„Dosarele trebuie să cuprindă o scrisoare motivațională a elevului aplicant, copii după diplomele care certifică rezultatele obținute la olimpiadele județene, naționale și/sau internaționale, un document din care să reiasă situația școlară din ultimii doi ani, emis de unitatea școlară, precum şi o declarație pe proprie răspundere din partea susținătorului legal, care să ateste situația materială. Sunt eligibili elevii de liceu şi, «pentru cazuri excepţionale», elevii de clasa a VIII-a”, se arată într-un comunicat al Academiei Române. Elevii vor fi selectaţi în funcţie de rezultatele la concursuri și olimpiadele școlare județene, naționale și internaționale, media anuală şcolară (de cel puţin 9,50) şi venitul per membru al familiei, care trebuie să fie sub nivelul mediu național, mai precizează sursa citată.
Elevii selectați pentru bursele școlare 2023-2024 vor avea oportunitatea de a participa timp de o săptămână și la școala de vară organizată de Academia Română la Centrul Cultural și de Dezvoltare Durabilă „Țara Hațegului-Retezat”, unde se vor întâlni cu membri ai Academiei Române și vor lua parte la diverse excursii tematice. În acest an şcolar, opt elevi şi doi studenţi beneficiază deja de acest tip de burse.
Programul „Academia Română în dialog cu tinerii” a fost inițiat în 2019 şi are ca scop susținerea și promovarea tinerelor talente din școli și universități pentru a continua „nobila misiune de a pregăti generația viitoare de intelectuali de elită ai țării”. Programul are patru direcții principale de acțiune: acordarea de burse elevilor din medii defavorizate cu rezultate școlare deosebite și susținerea acestora pentru finalizarea studiilor, organizarea unor școli de vacanță, cu implicarea institutelor de cercetare ale Academiei Române și ale unor universități, înființarea Centrului pentru tineri supradotați în București și în cadrul filialelor Academiei Române: Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, respectiv acordarea unor premii speciale ale Academiei Române. (O. N.)