Centrul Cultural „Socrate” al Parohiei Miroslava II cu hramul „Duminica Sfinţilor Români” şi-a deschis în această săptămână porţile pentru primele activităţi dedicate copiilor. Pentru început,
Burse şi pentru elevii din ciclul primar
Un nou ordin al ministrului educaţiei privind modificarea şi completarea criteriilor de acordare a burselor şcolare a fost publicat în Monitorul Oficial. Cererile însoţite de documentele doveditoare, acolo unde este cazul, se vor depune la secretariatele unităţilor de învăţământ în format fizic sau electronic, până la data de 14 februarie 2022.
Criteriile generale de acordare a burselor şcolare în învăţământul preuniversitar au fost modificate „în interesul elevilor”, după cum s-a exprimat ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu. „Obiectivul permanent al Ministerului Educației este încurajarea, motivarea elevilor pentru învățare, dar și susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile”, a declarat acesta, într-un comunicat publicat pe pagina de internet a instituţiei.
Elevii înscrişi la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat vor primi următoarele tipuri de burse: la nivel gimnazial, liceal și profesional - burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social; la nivel primar - burse de performanță și de ajutor social.
Bursele de merit se acordă elevilor care, în anul școlar anterior, au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate pe semestru. Bursele de performanţă, acordate elevilor cu rezultate deosebite la competiţiile naţionale şi internaţionale, ca şi bursele de merit, vor fi acordate „la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens”.
Bursele de studiu se acordă elevilor care au obţinut media semestrială de cel puţin 7,50 şi au acumulat cel mult 10 absenţe nemotivate. „Toți elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse, într-un cuantum dublat (de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună).
Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) față de valoarea valabilă pentru anul 2021 (1.386 lei)”, după cum se arată în comunicatul ministerului.
De asemenea, lista documentelor doveditoare a fost simplificată, iar în cazul în care în semestrul I au fost depuse şi aprobate solicitările de bursă socială, acestea îşi păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului școlar. Elevii orfani, cei aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți (asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență) beneficiază de bursă socială fără a fi condiţionaţi de limitele de venit. În acelaşi timp, elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială, acordarea acesteia nefiind condiţionată de limite de venit.
Ministerul Educaţiei va propune, la proxima rectificare bugetară, să-și asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului, cu scopul de a asigura „aplicarea unitară la nivelul tuturor școlilor și liceelor de stat din România”. Ordinele de ministru care stabilesc criteriile de acordare a burselor pot fi consultate online. (aici şi aici). (O. N.)