În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Campania „Educaţia la guvernare!”
Studenţii din România au lansat campania „Educaţia la guvernare!”, prin care solicită actorilor politici angajamente ferme şi planuri de guvernare coerente, care să ţină cont de solicitările lor, astfel încât politicile publice asumate „să producă schimbări pozitive majore în învăţământul superior”. „Cu fiecare zi pierdută în urma educaţiei, învăţământul superior a avut vizibil de suferit, tocmai de aceea este evidentă necesitatea acută de a prioritiza învăţământul în iniţiativele legislative şi, după caz, în politicile publice de guvernare. Se dovedeşte imperativ să tragem un semnal de alarmă şi să solicităm partidelor politice nu doar să îşi asume declarativ direcţii de dezvoltare, ci să se angajeze la acţiuni concrete, a căror implementare să fie asumată în timp şi monitorizată trimestrial împreună cu ANOSR”, precizează comunicatul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.
Priorităţile pentru învăţământul superior din România propuse de ANOSR sunt: o legislaţie predictibilă, coerentă şi centrată pe student, prin adoptarea unei noi legi a educaţiei conectate la tendinţele europene, finanţarea educaţiei, care să încurajeze performanţa şi competitivitatea, burse studenţeşti, care să reprezinte 50% din salariul minim brut pe economie, participarea reală a studenţilor în luarea deciziilor - minimum 25% în toate structurile decizionale sau consultative universitare şi naţionale.
De asemenea, ANOSR solicită triplarea numărului de beneficiari ai mobilităţilor internaţionale, dar şi alocarea unei subvenţii individuale pentru fiecare student pentru servicii de consiliere şi orientare în carieră. Meritocraţia, spun studenţii, trebuie să fie o condiţie esenţială pentru universităţi credibile, iar aceasta trebuie să se reflecte prin sancţionarea drastică şi sistematică a tuturor formelor de plagiat şi a încălcării normelor de etică şi integritate. ANOSR solicită și „reintroducerea incompatibilităţilor funcţiilor de conducere din universităţi cu funcţiile politice şi limitarea clară a numărului de mandate ale rectorilor”.
(Oana Nistor)