De curând m-am întâlnit cu un om frumos, o fostă elevă dragă sufletului meu, olimpică la Religie, ambițioasă, cultivată și inteligentă, care a studiat în Anglia. Răstignită între dorința de realizare profesională, probleme de familie și viața duhovnicească, greu încercată în peisajul de patimi descoperite în climatul magic al Angliei, prinsă în închisoarea unei iubiri neîmplinite, dar și în capcana unui sistem de exploatare a tinerilor bursieri imigranți, a cedat ispitei de a da vina pe Dumnezeu și a intrat în depresie.
Concurență mare pentru posturile de educatori și învățători
Peste 31.900 de candidaţi, dintre care peste 5.700 de absolvenţi ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licenţă sau de masterat, din promoţia curentă, s-au înscris la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar. Dintre cei înscriși, 83,17% s-au prezentat miercuri la proba scrisă.
În total, la nivel naţional, sunt disponibile 6.837 de catedre cu angajare pe perioadă nedeterminată, din care 5.945 în mediul urban şi 1.342 în mediul rural, potrivit Ministerului Educației. Cele mai multe locuri titularizabile sunt la disciplinele sau specializările: educator/profesor pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.154), învăţător/profesor pentru învăţământ primar în limba română (962), profesor în centre şi cabinete de asistenţă psihopedagogică (953), educator puericultor (695).
Cele mai multe cadre didactice concurează pentru posturile de educatori/profesori în învăţământul preşcolar în limba română (peste 7.100 de candidaţi pe 1.154 de locuri) și de învăţători/profesori pentru învăţământul primar în limba română (peste 4.400 de candidați pe 962 de locuri).
Primele rezultate la proba scrisă vor fi afişate în 18 iulie, după care, până a doua zi la ora 12:00, se pot depune contestații. Rezultatele finale vor fi publicate la 26 iulie, iar repartizarea candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor, va avea loc în şedinţe publice, în zilele de 27 şi 28 iulie, a comunicat ministerul.
Pentru a deveni titulari (angajare pe perioadă nedeterminată), profesorii trebuie să obţină minimum nota 7 la proba scrisă. Pentru angajarea ca suplinitori, pe perioadă determinată, este nevoie de minimum nota 5 la proba scrisă. (C. Z.)