În ultimul timp, la tot pasul (mediatic) supraviețuirea ne este amenințată fie prin războiul ideologic și economic, cu încălzirea globală, cu o viitoare foamete, cu sistarea încălzirii cu gaz sau lemn și a
Congresul facultăților de teologie ortodoxă din Patriarhia Română, la Oradea
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universităţii din Oradea a fost organizat în perioada 8-10 octombrie 2018, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cel de-al VIII-lea Congres naţional al facultăţilor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române.
Congresul din acest an a avut titlul „Contribuția Bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și neam”, iar la lucrări au participat delegaţi din partea celor 11 facultăţi de teologie şi a celor patru departamente de teologie ortodoxă din România.
În deschiderea congresului, pr. conf. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Administrației Patriarhale, a prezentat mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat participanților, intitulat „Teologia ortodoxă academică trebuie să susțină mai intens lucrarea misionară a Bisericii în societate”.
Programul a inclus două secţiuni de comunicări. Prima secţiune a fost dedicată „Unității Bisericii - model al unităţii neamului”, cuprinzând două referate: „Rolul învățăturii de credință în promovarea unității Bisericii” (pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București) și „Mitropolitul Nicolae Bălan - contribuții la consolidarea unității naționale și bisericești” (pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu).
Cea de-a doua secțiune a abordat„Misiunea Bisericii într-o lume secularizată” și a cuprins două referate:„Fundamentele biblice ale unității de credință creștină. Ortodoxia mărturisirii” (pr. prof. dr. Ioan Chirilă, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și „Identitate și misiune” (pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia).
În cadrul programului congresului au fost prevăzute întrunirea Colegiului Decanilor și întâlnirea directorilor şcolilor doctorale de la facultățile de teologie ortodoxă din țară.
Pe ordinea de zi aColegiului Decanilors-au regăsit subiecte de actualitate care privesc învățământul teologic ortodox universitar și postuniversitar. În acest sens, a fost analizat stadiul elaborării manualelor pentru învățământul teologic ortodox universitar. Până în prezent, în cadrul Colecției Cursuri, Manuale și Tratate de Teologie Ortodoxă apărută la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, au fost tipărite următoarele manuale: Apologetica ortodoxă (vol. I și II) - coordonator conf. dr. Adrian Lemeni; Istoria și Filosofia Religiilor. Religii ale lumii antice (vol. I) - coordonator pr. prof. dr. Nicolae Achimescu; Omiletica - coordonator pr. prof. dr. Vasile Gordon; Teologie Dogmatică Ortodoxă (vol. I)- coordonator pr. prof. dr. Ștefan Buchiu; Introducere în Studiul Vechiului Testament - coordonator pr. prof. dr. Ioan Chirilă; Istoria Bisericii Universale (vol. I) - coordonator pr. prof. dr. Viorel Ioniță (în curs de apariție) și Misiologie ortodoxă (vol. I) - coordonator pr. prof. dr. Valer Bel (în curs de apariție).
În continuare, pr. prof. dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universității din Oradea, i-a informat pemembrii Colegiului Decanilor cu privire la acreditarea domeniului de doctorat Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea (în cadrul Școlii Doctorale de Filologie). În prezent, în Patriarhia Română funcţionează nouă școli doctorale, în cadrul facultăților de teologie ortodoxă.
Referitor la cooperarea academică la nivel internațional, s-a stabilit ca facultățile de teologie care doresc să încheie noi parteneriate academice cu instituţii similare de învățământ din străinătate să informeze, în prealabil, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în vederea aprobării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
În cadrul întâlnirii directorilor școlilor doctorale de la facultățile de teologie ortodoxă din Patriarhia Română au fost abordate aspecte de actualitate privind învățământul postuniversitar. Cu această ocazie, conf. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal onorific și directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, a evidențiat necesitatea respectării hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la studiile doctorale, astfel încât să fie asigurat cadrul unitar și specific al dimensiunii bisericești în cercetarea teologică. În acest sens, domnia sa ne-a declarat că „dincolo de respectarea formală a standardelor și criteriilor instituționale este esențial efortul pentru dezvoltarea unei calități efective, în conținutul cercetării teologice, insistându-se pe necesitatea abordării unor teme de actualitate, relevante pentru misiunea Bisericii în lumea contemporană și în strânsă legătură cu nevoile concrete ale oamenilor. Totodată, este fundamentală promovarea unor acțiuni menite să coaguleze la nivel național o elită a tinerilor cercetători în domeniul Teologie, precum și implicarea adecvată în susținerea unor măsuri care să încurajeze valorificarea absolvenților studiilor doctorale și a doctoranzilor în misiunea Bisericii. Astfel, prin asumarea unei atitudini care să consolideze reciprocitatea dintre conștiința eclesială și exigențele academice în cadrul cercetării teologice se poate intensifica cooperarea dintre școlile doctorale de la facultățile de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române”.
Următoarea întrunire a Colegiului Decanilor va fi organizată în luna octombrie 2019, la Timișoara, iar lucrările celui de-al IX-lea Congres al facultăților de teologie ortodoxă din Patriarhia Română se vor desfășura în luna octombrie 2020, la Iași.